Vlnr: Eelco Gielen, Dieuwke Kommerij en Hosam Almostafa
Vlnr: Eelco Gielen, Dieuwke Kommerij en Hosam Almostafa Foto: Liesbeth van Boxtel

"Ik vind dat ik mensen een kans moet geven. Soms wel twee of drie."

Human Interest Algemeen

Aarle-Rixtel - Nog geen jaar geleden vertelde Hosam Almostafa aan DeMooiLaarbeekKrant dat het zijn droom was om een baan te vinden. "Ik vluchtte voor de bommen in Syrië, maar ik had in Nederland meer stress van het leven van een uitkering." Dieuwke Kommerij zag bij Hosam de wil en voelde zijn noodzaak om aan het werk te gaan. Ze besloot hem te ondersteunen bij zijn zoektocht naar een baan en zorgde ervoor dat Hosam zijn plek in de spreekwoordelijke herberg vond.

"Blijkbaar beschikken wij over een gezonde dosis Syrische humor"
Hosam's gezicht straalt van oor tot oor als hij vertelt over het spel Party & Co dat hij met zijn collega's speelde tijdens de Sinterklaasavond van zijn werkgever Specs Revalidatietechniek in Aarle-Rixtel. Directeur Eelco Gielen vertelt: "Ik ken inmiddels heel wat Syrische liedjes. Hosam komt bijna elke dag zingend op het werk. En het is heel gek dat hij onze grapjes begrijpt, want humor in een nieuwe taal kan soms heel lastig zijn. Maar blijkbaar beschikken wij over een gezonde dosis Syrische humor."

"Het is heel moeilijk om iemand zijn niveau in te schatten als er een taalachterstand is"
Eelco en Dieuwke spraken elkaar bij het Laarbeekse vacaturecafé. "Ik bewonder Hosam en zijn gezin. Ze willen door, een toekomst opbouwen hier," licht Dieuwke haar motivatie om te willen helpen toe. Ondanks Hosam's hoge opleiding en uitgebreide werkervaring was het voor Eelco lastig in te schatten wat Hosam precies voor zijn bedrijf kon betekenen. "Het is heel moeilijk om iemand zijn niveau in te schatten als er een taalachterstand is. Als je in een vreemde taal passie en kennis over moet brengen is dat lastig. Je moet dan de bedoeling begrijpen in plaats van wat er letterlijk wordt gezegd. Maar ik vind dat ik verder moet kijken dan mijn neus lang is en dat ik mensen een kans moet geven. Soms wel twee of drie. Als je ziet hoe Hosam naar zijn kinderen kijkt en van ze houdt en hoe ik naar mijn kind kijk. Dat is zo universeel."

"Ik vind het bijzonder dat Eelco dit risico voor mij heeft genomen"
Inmiddels blijkt Hosam een schot in de roos voor Eelco's bedrijf en wordt hij allround ingezet bij het assembleren van onderdelen voor revalidatieproducten. Binnenkort zal hij ook meedraaien in de productie van de 'Electric Dutchman', een innovatieve elektrische scooter die Eelco ontwikkelde. "Zonder Dieuwke was dit nooit gelukt", vertelt Hosam. "Ik ben heel blij hier. Ik heb heel aardige collega's en ik vind het bijzonder dat Eelco dit risico voor mij heeft genomen. Ik probeer altijd mijn best te doen en ik ben gestopt om te vergelijken met het werk dat ik in Syrië deed. Daar was ik snel opgeklommen en had ik flink carrière gemaakt. Ik begrijp dat ik hier weer onderaan moet beginnen." Maar Hosam's ambitie is nog niet verdwenen. Op de vraag waar hij naar toe wil in de toekomst kijkt hij met een schuine blik en een lach op zijn gezicht naar zijn werkgever en zegt: "de stoel van Eelco misschien."