Mia en Ad Bouw
Mia en Ad Bouw

Ad en Mia Bouw-Smit: Een diamanten huwelijksdag!

Human Interest

Beek en Donk - Het lijkt een lange tijd, maar ze herinneren het zich nog als de dag van gisteren. Op 4 mei 1960 stapten Ad (84) en Mia (82) Bouw-Smit in het huwelijksbootje, inmiddels 60 jaar geleden. DeMooiLaarbeekkrant belde ze op voor een telefonisch interview over deze mooie jaren.

"Ik leerde Ad kennen toen ik 15 jaar oud was. We waren bij Jaspers in Beek op het Heuvelplein. Ad was ook pas 17 jaar oud, heel jong! Maar het was liefde op het eerste gezicht", vertelt Mia enthousiast. Ze waren zeven jaar samen toen ze in het huwelijksbootje stapten. In die periode was Ad anderhalf jaar naar Nieuw-Guinea, met de mariniers. Al die tijd bleef Mia thuis op hem wachten, daar heeft ze ook geen seconde over hoeven twijfelen. En uiteindelijk kwam Ad weer heelhuids thuis en trouwden ze op 4 mei 1960, op de 22ste verjaardag van Mia. "Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn verjaardag wilde trouwen."

Grote familie
Samen kregen ze drie kinderen, één dochter en twee zonen. Ze wonen allemaal in Laarbeek of omgeving (Volkel) en komen nog geregeld op bezoek. "Dat vinden we erg fijn. Onze kinderen hebben inmiddels ook weer kinderen gekregen. Zo hebben we vier kleinkinderen én zelfs al een achterkleinkind." Toch was het niet altijd even makkelijk. Mia en Ad zijn 16 jaar mantelzorgers geweest voor haar vader. "Dat was soms moeilijk, maar ook veel mooie momenten. Bijvoorbeeld op zondag was het feest. Dan kwam de hele familie bij ons op bezoek." Ups en downs komen in elk huwelijk voor, maar wat toch erg is bijgebleven, is het overlijden van één van hun kleinkinderen, hij was pas 24 jaar oud. ‘Dat was zo erg, daar word je echt oud van", vertelt Mia geëmotioneerd. "De hulp van onze kinderen en de hele familie heeft ons er doorheen geholpen! Inmiddels gaat het weer beter en denken we met een lach en met een traan terug aan hem."

Hobby’s
Toch zitten ze niet bij de pakken neer. Ze voelen zich beide nog prima en gaan nog regelmatig lekker wandelen of weekendjes weg. Soms gaan ze gezellig een dagtripje maken. "Vroeger gingen we als gezin vaak naar Oostenrijk op vakantie. We reden dan zelf met de auto met de kids en verbleven daar altijd in hetzelfde pension. Helaas gaat dat nu niet meer en hebben we de vakantie vervangen door leuke dagtripjes." Daarnaast ‘knutselt’ Ad nog steeds graag in de tuin. Lekker met de handen werken, terwijl Mia buiten geniet van het mooie weer met een goed boek of puzzel. Ook is Ad jarenlang de plaatselijke vertegenwoordiger geweest van de Bouw en Houtbond én penningmeester van de invalidenvereniging. Mia heeft in het bestuur van de Vrouwenbeweging gezeten, waarvan ze nu nog trouw lid is.

Geen feest
Door de corona maatregelen gaat het geplande feest helaas niet door. "De zaal en muziek waren al besproken, maar het mag niet doorgaan. Dat vinden we echt heel jammer, maar gezondheid gaat voor." Gelukkig weten ze dat hun omgeving deze dag niet zal vergeten en met kaartjes en bloemen op zullen fleuren. En als alles achter de rug is, kunnen ze het alsnog een keer goed vieren!

DeMooiLaarbeekKrant feliciteert Ad en Mia met hun 60-jarige huwelijk en hopen dat ze (ondanks alle maatregelen) gaan genieten van deze mooie mijlpaal!

Afbeelding