De finish werd gehaald na 80 kilometer lopen
De finish werd gehaald na 80 kilometer lopen

Alternatieve Kennedymars voltooid door familie-/vriendengroep

Human Interest

Laarbeek - Op initiatief van Patrick Manders uit Gemert en Dounia Ellouz uit Beek en Donk liepen 9 personen uit een familie-/vriendengroep van ‘de warme en de koude kant’ de Kennedymars op een alternatieve manier.

Challenge
Op de net aangebroken zaterdag (4 juli) vertrok de groep om half één ‘s nachts uit Gemert om het eerste stuk van de route af te leggen. Dat was een tocht op en neer naar Erp, waarna het ontbijt gepland stond. Daarna ging het verder naar Beek en Donk, Lieshout en Aarle-Rixtel om tenslotte via Bakel, De Mortel en Handel weer terug te keren naar het beginpunt. De deelnemers werden goed verzorgd door Ria en Mario Kandelaars, die de route vooruit reden met een camper. Om de 10 kilometer stond er dan een aantal stoelen klaar en er was eten geregeld. “We kregen echt een topverzorging”, vertelt Dounia. “Zonder die twee hadden we het niet vol kunnen houden!" Patrick vult aan: “De dames konden in de camper naar het toilet en Mario kon goed eieren en hamburgers bakken, het was echt super geregeld."

In totaal duurde de tocht 15 uur en 22 minuten. Maar liefst 113.000 stappen! Het is een vereiste van de organisatie, dat je de 80 kilometer binnen 20 uur loopt. Normaal wordt dit gecontroleerd door controleposten langs de route, maar dat was dit jaar in verband met de Coronacrisis niet het geval. Iedereen die dit wilde kon een eigen tocht uitzetten. Met een app op de telefoon werd dan bewezen of de 80 km ook werkelijk binnen de vastgestelde 20 uur zijn gelopen. Van de stichting JOEK, die de Kennedymars in Someren normaal organiseert, krijg je dan een digitale herinnering voor het voltooien van deze zogenaamde Kennedy Challenge.

Kennedy
In 1908 bepaalde de toenmalige Amerikaanse president Theodore Roosevelt, dat een officier van het US Marine Corps eens in de twee jaar een afstand van 50 mijl (80 km en 467 meter) moest kunnen lopen binnen 20 uren. In januari 1963 vroeg president John F. Kennedy van Amerika zich af of zijn presidentiële staf wel fit genoeg was. Hij las toevallig over de ideeën van zijn voorganger en gaf die prestatie als een voorbeeld voor de staf van het Witte Huis. De broer van JFK en minister van Justitie Robert Kennedy nam de handschoen op en ging met de gehele staf op weg. De één na de ander viel af en Robert Kennedy voltooide de tocht in 17 uur en 50 minuten. Op zondag 17 februari 1963 volgden vele Amerikanen het goede voorbeeld en zo kwam het dat 5000 mensen grote afstanden gingen lopen. De rage sloeg eerst over naar Engeland en daarna naar Nederland. In veel gemeenten wordt elk jaar een Kennedymars georganiseerd en in Someren is dat al een terugkerend evenement sinds 1963. Dat de loop nog steeds mensen inspireert volgt uit het feit, dat ook de gemeente Cuijk sinds 2016 een Kennedymars kent, die elk jaar in mei wordt gelopen.

Positief
Patrick, Dounia, Jiske, Jan, Karin, Chantal, Ron, Dennis en Marcel kregen bij aankomst een alternatieve medaille, ontworpen en uitgereikt door Gerard van de Wetering, vader van loper Ron. Sommigen, zoals Dounia, liepen de tocht voor de eerste keer. Voor anderen was het de 3e of 4e keer, dat ze aan de 80 km begonnen. Gevraagd naar het meest positieve, dat hen is bijgebleven is toch wel de sterke band, die er in de groep is ontstaan. “Je gaat elkaar echt waarderen om wie je bent”, vertelt Jiske Rooijakkers. “Er worden ook diepgaande gesprekken gevoerd, maar het is vooral de humor die het lopen vereenvoudigde”. Daarnaast is er erg veel mooie natuur dichtbij huis. “Je staat ervan versteld hoe mooi Laarbeek is”, vult Dounia aan. De ontvangst door vrienden en bekenden in Gemert was erg emotioneel. “Je verwacht het niet, maar zo’n tocht doet veel met je”, beamen Dounia, Patrick en Jiske.

Volgend jaar weer? De meeste reacties zijn positief. Maar dan zal wel de vastgestelde route weer moeten worden gevolgd.

Afbeelding
Afbeelding
Kennedymars Lopen 80 kilometer Alternatief Vriendengroep Wandelen Coronacrisis