Bertus Hagelaar bij Museum Bevrijdende Vleugels (Duits 37mm Flak swilling na restauratie in 2006)
Bertus Hagelaar bij Museum Bevrijdende Vleugels (Duits 37mm Flak swilling na restauratie in 2006)

Route langs landingsterreinen, slagvelden en gedenktekens

Human Interest

Aarle-Rixtel - In verband met de coronacrisis zijn er maar weinig evenementen. Dat bewoog Bertus Hagelaar uit Aarle-Rixtel ertoe om zijn interesse met u te delen. Bertus verdiept zich al jaren in het oorlogsgebeuren.

Zo is Bertus o.a. vrijwilliger in het museum Bevrijdende Vleugels, bracht hij zijn militaire diensttijd door met rups- en wielvoertuigen, verzamelt hij oorlogsmateriaal en voertuigen en is hij lid van de historische voertuigen vereniging 'Wheels en Keep them Rolling. Daarnaast schrijft hij artikelen over de tweede wereldoorlog in de magazines van deze verenigingen. "Ik heb nu een route uitgezet voor de geïnteresseerde niet auto-haters, maar ook voor de volgende generatie, zodat zij deze operatie (Market Garden) en de oorlog blijven herdenken. Wie, waar en wanneer zij vochten voor onze vrijheid. In onze omgeving was dat o.a. de 101ste Airborne Divisie die de bruggen en route voor het Britse XXX corps naar Arnhem bezetten en veilig stelden. De route loopt door hun strijdgebied; Son, Best, Sint-Oedenrode, Koevering, Eerde, Corridor, Hell's Highway, Wijbosch, Heeswijk-Dinther, Veghel, etc."

De route is makkelijk te rijden en er zijn historische omschrijvingen en foto's toegevoegd. Door zelf ook foto's te maken krijgt u een 'Toen & Nu'. De route is maar liefst 90 kilometer lang, loopt langs landingsterreinen, slagvelden en gedenktekens en neemt ca. één dag in beslag.

Mocht u deze route willen verkrijgen, dan is dat mogelijk door een mail te sturen naar: bertus.hagelaar@hetnet.nl. Bertus stuurt u dan de route-omschrijving toe, die u zelf uit kunt printen (18 bladzijden). Momenteel liggen er nog op veel plaatsen bloemen, kransen en andere attenties. Dat maakt het interessanter om de rit op korte termijn al te rijden. De dag en tijd bepalen doet u zelf. Bertus wenst u bij voorbaat een mooie en leerzame rit toe.