Jan en Maria Verhoeven.
Jan en Maria Verhoeven.

Jan en Maria Verhoeven 50 jaar getrouwd: “Ik weet het nog als de dag van gisteren”

Human Interest

Mariahout - Op 22 december 1970 trouwden Maria Brouwers uit Lieshout en Jan Verhoeven uit Son en Breugel. Maria (73) en Jan (75) gaven elkaar het jawoord in het gemeentehuis in Lieshout en trouwden in de (toen bijna nieuwe) kerk. Ze hebben hun hele getrouwde leven in Lieshout gewoond, maar dat hebben ze verruild voor een mooi nieuw, levensbestendig huis in Mariahout. DeMooiLaarbeekKrant spreekt Maria in de huiskamer, Jan kan er helaas niet bij zijn, maar zijn levensloop staat op een briefje!

Het echtpaar krijgt twee zonen, Jorrit en Laurent en de schoondochters, respectievelijk Rianca en Astrid. De kleinkinderen zijn ook weer jongens, namelijk Just en Joah, de stamhouders van de familie. Maria en Jan vinden het jammer dat ze hun gouden bruiloft niet kunnen vieren. “Maar ja”, zucht Maria, “Het is niet anders.”

Zaal Slegers
Bij een bruiloft van een vriend van Jan werkte Maria bij zaal Slegers en na het werk mocht ze ’s avonds mee feesten. Daar zag ze Jan voor de eerste keer, maar van liefde op het eerste gezicht was geen sprake. “Op koninginnedag daarna kwam ik hem weer eens tegen”, zegt Maria. “Ik weet het nog als de dag van gisteren. Eigenlijk ging ik nooit uit bij Slegers, af en toe naar Sint Anthonis en naar Beek en Donk, zaal Lammers (De Koppelen, nu pannenkoekenrestaurant). Toen vroeg Jan me ten dans en dat was het begin van een nu 50-jarig huwelijk.” Als enige dochter van het gezin moest ze zich staande houden tussen zeven broers. “Ik werd en word door mijn broers op handen gedragen.” Na tweeënhalf jaar verkering kochten Jan en Maria een huis aan de Molenstraat. Het feest vond plaats in zaal Van Boekel, het huidige De Koekoek van Karel Huygens.

Beroepschauffeur
Voor haar getrouwde leven werkt Maria negen jaar in de drogisterij van Van Berlo (waar nu DA-drogist Mark is). Als ze trouwt en er kinderen komen is het in die tijd gebruikelijk om voor de kinderen te gaan zorgen. “Bij ons was dat nodig, want Jan was beroepschauffeur en dus vaak van huis.” Toevallige bezigheden, zoals het lid zijn van de oudervereniging van de LTS in Helmond blijken heel gezellig. Ook het meehelpen op school tijdens crea-uur en als brigadier zorgen voor een leuke tijdsinvulling. Jan is van huis uit een boerenzoon in een gezin van vier broers en vijf zussen. Op de boerderij in Olen werkt hij tot hij 21 jaar oud is. Dan haalt hij zijn chauffeursdiploma’s en gaat hij verder in het beveiligde en speciale vervoer. Als chauffeur speciaal transport bij het vervoersbedrijf van Piet Vereijken komt Jan op heel veel plaatsen in Europa.

Genieten
Op dit moment genieten Jan en Maria van hun nieuwe huis. “Verder is er in deze tijd niet veel te doen. Ik zou graag nog eens naar Aix-en-Provence gaan, waar mijn broer woont”, vertelt Maria. “Dat is een heel mooi stuk Frankrijk.” Ook wintersport is een passie van Maria, Jan geeft daar niet zoveel om. Hij gaat graag vissen (alleen bij mooi weer!) en biljarten. Ook carnaval vindt hij een leuk evenement. Sporten als motor- en autosport volgt hij graag. Samen houden ze van wandelen.

Het grote geheim van een lang en gelukkig huwelijk is vooral elkaar de vrijheid gunnen. Af en toe een complimentje is ook wel leuk: ”Jan zegt iedere dag dat ik lekker heb gekookt”, legt Maria uit. “Belangrijk is dat je het zoveel mogelijk samen eens bent.”

De trouwfoto van Jan en Maria.