Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Van 'fietsen verkopen en repareren' naar 'genieten op de fiets'

Human Interest

Aarle-Rixtel - Tiny en Hans Verbakel, van Verbakel Tweewielers zijn een begrip in Aarle-Rixtel en Laarbeek. Op 7 maart 1924 werd de tweewielerzaak officieel ingeschreven bij het toenmalige handelsregister. De opa van Hans, Hannes Verbakel, begon de zaak toen hij stopte met zijn boerenbedrijfje. Aan bijna 100 jaar tweewielers verkopen en repareren door de familie Verbakel komt nu een einde.

Veranderingen en trends
Hans en Tiny namen de zaak 49 jaar geleden over en bouwden het samen verder uit. Veel veranderingen en trends binnen de tweewieler wereld hebben zij voorbij zien komen en gaan. Samen maakten zij er een compleet bedrijf van. Hans de winkel en werkplaats en Tiny de boekhouding en het verzekeren van de rijwielen. “Als iemand bij ons een fiets kocht, dan ging hij compleet in orde en verzekerd de deur uit”, vertelt Tiny. “Speciaal daarvoor ben ik assurantie gaan studeren, en het werkte goed zo.”

Over trends gesproken zegt Hans; “De allereerste elektrische fiets was er een van Yamaha en die verkocht ik aan een Beek en Donkenaar. Die waren goed van kwaliteit, maar zagen er niet uit, mensen vonden het vooral een gedrocht. Later is Yamaha samengegaan met Sparta en dat zorgde begin 2000 voor de grote boost in de verkoop van E-bikes.”

Genieten van elkaar en familie
Na 49 jaar hard werken kiezen zij er nu voor om te gaan genieten, van elkaar en natuurlijk de kinderen en kleinkinderen. Die zijn in de loop der jaren wel eens tekort gekomen vindt Tiny. “Altijd was het eerst de zaak en de brandweer, en dan pas ons gezin.” Samen hebben zij de zaak groot gemaakt en gehouden. Naast de winkel en reparateur was Hans ook 32 jaar bij de vrijwillige brandweer, waarvan maar liefst 21 jaar als commandant. Tiny was behalve boekhouder, verkoper en assuradeur ook gewoon moeder van drie kinderen. Een zoon en twee dochters zijn ze rijk en inmiddels vijf kleinkinderen zeggen ze beiden glunderend van trots.

Veel fietsen
Toen Hans en Tiny in 2017 stopten met de verkoop van fietsen, leek het Hans alsof hij een zee van tijd had. Drie dagen werken en vier dagen vrij. Echter na verloop van tijd was het toch steeds drukker en was de tijd om boeken te lezen en fietstochten te maken toch te kort. Daarom nu toch het besluit om helemaal te stoppen en te gaan genieten. Hans en Tiny fietsen veel en ver. Voor 150 kilometer per dag draaien ze hun hand niet om. “We zijn al eens van Bali naar Java gefietst en ook andere fietsvakanties vinden wij erg mooi en fijn om te doen. In Thailand heeft Hans eens fietsen die we wilden huren geweigerd, omdat ze zo slecht waren dat hij het niet aandurfde om erop te fietsen, en hij durft het anders nogal gauw”, lacht Tiny. Wat het fijnste van alles zal zijn? ”Kunnen doen waar we zin in hebben op het moment dat we willen”, zegt Hans.

“Graag hadden we op 30 en 31 december open huis gehouden om met een kopje koffie en iets lekkers erbij een praatje te kunnen maken met al onze vaste klanten, maar dat kan helaas niet nu met de corona maatregelen. Daarom zijn we blij dat we op deze manier toch al onze klanten kunnen bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen, en zijn we blij dat er in Aarle-Rixtel intussen een jonge ondernemer is die onze klanten verder zal gaan bedienen.”