Thomas Blank
Thomas Blank Foto: Joost Duppen

Lieshoutenaar Thomas Blank wint Shell scriptieprijs

Human Interest

Lieshout/Eindhoven – Eind november ontving Thomas Blank (24) in Haarlem de Shell Afstudeerprijs Natuurkunde. Het is een aanmoedigingsprijs voor jonge onderzoekers. DeMooiLaarbeekKrant feliciteerde Thomas in zijn ouderlijk huis aan de Molenstraat.

Soms komen dromen uit
“Op basisschool de Fontein was ik een dromer, maar misschien was ik me aan het voorbereiden op de toekomst”, lacht Thomas. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de natuur. Vooral in hetgeen wat er wél is, maar wat we niet kunnen zien.” Na de basisschool fietst hij zes jaar op en neer naar het Commanderij College in Gemert om vervolgens natuur- en wiskunde te studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Ik heb ook nagedacht over andere studies: aardwetenschappen, biologie en automotive, maar voor die laatste studie ben ik niet praktisch genoeg. Bovendien wilde ik iets doen waarin ik kon uitblinken in een studentenstad zoals Nijmegen.”

 "Ik voel een soort connectie met hem"

Bètaknobbel van opa?
Van huis uit werd Thomas gestimuleerd op het gebied van de wetenschap. Misschien is dat niet gek als je moeder biologe is, en je vader arts. “Wat ik bijzonder vind, is dat mijn opa – van moeders kant – als natuurkundige, al in de jaren zestig gebruik maakte van een theorie, zoals kwantummechanica. Daarmee worden alle kleine deeltjes in de natuur beschreven door middel van golven. Hij gebruikte het om uitkomsten van de deeltjesversneller CERN Genève te bepalen. Mijn opa en ik leven in compleet verschillende tijden. Maar ik voel een soort connectie met hem, omdat de natuurkunde die hij bestudeerde, en die ik nú bestudeer hetzelfde is gebleven. Alleen ik kan nu gebruik maken van een computer. Nadat mijn opa overleden is, vonden we bij het opruimen zijn dictaten met stof die ik nu leer. Ook een boek dat ik net gekocht had, bleek tussen zijn spullen te liggen. Zo bijzonder...¨

Promotieonderzoek
“Het mooie is dat ik iedere dag versteld sta van de veelzijdigheid van natuurkunde”, vertelt Thomas gepassioneerd. Hij studeerde summa cum laude af. Dat betekent dat je gemiddelde van alle vakken een 9 of hoger is. Zijn natuurkundescriptie behoort tot de drie beste van Nederland van dit jaar. Thomas vertelt: “Ik heb een jaar lang een wetenschappelijke stage gelopen bij een onderzoeksafdeling en hield me bezig met ultrasnel magnetisme met behulp van lasers. De resultaten heb ik samengevat in een scriptie waaraan ik tijdens de lockdown extreem hard werkte. Dat dit niet voor niets is geweest, en dat ik een prijs won, geeft me een gevoel van erkenning en zelfvertrouwen.” Thomas gaat nu verder met zijn promotieonderzoek bij de Radboud Universiteit, in samenwerking met de Tue (Technische Universiteit Eindhoven). In Eindhoven woont hij sinds kort samen met zijn vriendin Shirley. Of hij professor wordt, zal de toekomst uitwijzen. De MooiLaarbeekKrant houdt het voor u in de gaten, want je weet het maar nooit met dromers ..

Wat onderzoekt Thomas? In zijn woorden:
In een computer kan data, de enen en nullen, worden opgeslagen in magnetische materialen. Een erg succesvol apparaat waarin dat gebeurt staat bekend als de hard disk drive (HDD), echter bereikt de huidige techniek op het moment haar limiet in termen van onder andere snelheid. Door gebruik te maken van nieuwe exotische magnetische materialen en ultra korte lichtpulsen van sterke lasers proberen we de methode sneller, robuuster en nóg compacter te maken.