Willy van Bakel stopt na 58 jaar als kapper
Willy van Bakel stopt na 58 jaar als kapper Foto: Liesbeth van Boxtel

Willy van Bakel stopt na 58 jaar als herenkapper

Human Interest

Aarle-Rixtel - Na veel twijfels in het afgelopen jaar heeft Willy van Bakel de knoop doorgehakt. Zaterdag 3 april wordt zijn laatste werkdag. Daarna gaat hij, na 58 jaar met veel plezier geknipt te hebben, met pensioen. Reden genoeg voor een kijkje in het leven van de Aarle-Rixtelse herenkapper.

Op de vraag hoe het ooit begonnen is vertelt Willy: “Ik ben er thuis ingerold. Mijn vader was herenkapper en had een kapsalon aan de Klokstraat. Vroeger was het op zaterdag altijd ‘scheren’. Ik zat nog op de lagere school en moest ’s zaterdags ‘inzepen’. Er stonden twee stoelen in de kapsalon. Aan de eerste stoel stond ik in te zepen en bij de andere stoel was mijn vader aan het scheren. Ik moest de klant in mijn stoel net zo lang inzepen totdat mijn vader klaar was met het scheren van de andere klant. Dan kwam er weer een plekje vrij voor de volgende klant.”

‘Voor de leeuwen gegooid’
Willy vervolgt zijn verhaal: “Mijn vader kreeg rond zijn 50e jaar gezondheidsproblemen en het werk werd steeds moeilijker voor hem. Ik was de oudste van vier kinderen en het was in die tijd vanzelfsprekend dat ik ‘het’ overnam. Ik was toen 15 jaar, kwam van de middelbare school en werd eigenlijk voor de leeuwen gegooid.” De praktijk leerde Willy in de kapsalon aan de Klokstraat en via een 3-jarige opleiding op de kappersschool in Eindhoven. In 1969 verhuisde de kapsalon naar het pand aan de Dorpsstraat, waar Willy en zijn vrouw Annemie nu nog steeds wonen.

“Ik heb wat dat betreft altijd veel geluk gehad!”

‘Veel geluk gehad’
Een bijzondere prestatie, 58 jaar lang werken. Willy geeft een eenvoudige verklaring: “Ik ben eigenlijk nooit ziek. Ik ben fit en heb geen last van blessures. Ik heb wat dat betreft altijd veel geluk gehad!” Annemie vult aan: “Ik denk dat je in al die jaren, buiten de vakanties om, hooguit twee of drie dagen gesloten bent geweest.”

‘Een band met elkaar’
Willy heeft altijd met plezier gewerkt. “Het contact met de mensen was fijn en als ze geknipt zijn én er netjes uitzien dan krijg je daar veel voldoening van. Je maakt een praatje met de mensen en elke klant vertelt zo zijn eigen verhaal. Bij de een gaat het over de thuissituatie, bij een ander over voetbal en weer een ander heeft het over paarden. Op een gegeven moment ken je ook iedereen. We hebben veel vaste klanten, niet alleen uit Aarle-Rixtel maar ook uit de hele regio. Ik heb zelfs vaste klanten uit Waalre, Veghel en Son en Breugel. Die zijn hier ooit in de Dorpsstraat gekomen, hebben het bordje ‘kapper’ gezien en zijn bij me binnengestapt. Als mensen tevreden zijn over hun kapper dan blijven ze terugkomen en zo krijg je een band met elkaar. Die contacten met de mensen zal ik straks zeker gaan missen.” Willy kreeg van één van zijn klanten het verzoek om op 3 april als allerlaatste klant geknipt te mogen worden. Daarna gaat de kapsalon definitief op de knip.

Door de coronamaatregelen zit er een feestelijk afscheid helaas niet in. Zijn verhaal wil Willy graag als volgt afsluiten: “Ik wil alle klanten bedanken voor het jarenlang in mij gestelde vertrouwen!”

Willy van Bakel