Rina en Seraf
Rina en Seraf Foto: Martin Prick

Seraf en Rina van Zeeland-Kuunders 50 jaar getrouwd

Human Interest

Beek en Donk - De uit Milheeze afkomstige Rina (76) leerde Beek-en (vooral) Donkenaar Seraf (78) kennen op de manier zoals dat vroeger ging. Niks festivals, datingsites en Tinder! Nee alle jongelui gingen dansen in een danszaal. “Dat was voor ons Van der Putten in Deurne Walsberg. Als die open was tenminste, want als er in één van de dorpen in de buurt toevallig kermis was, gingen we daarheen”. Die danszalen waren meestal open op de zondagavond. Vaak zorgde een plaatselijk orkestje voor de muziek. “Onze favoriete orkest werd gevormd door The Tango Boys, want die konden heel goede tangomuziek spelen”. Hier werd de kiem gelegd voor een huwelijk van 50 jaar, dat op 12 augustus 1971 werd voltrokken. Ze kregen 3 kinderen Petra, Jos en Marjan 4 kleinkinderen. Waarom Seraf zo ver van huis ging om een vrouw te zoeken? Ik wilde per sé een vrouw die affiniteit had met het boerenleven en in die zaal kwamen er heel veel!”

Boer
Seraf en Rina hebben een agrarisch bedrijf met vleeskalveren en akkerbouw. De zorg voor de dieren en alles er omheen heeft hen altijd geboeid. Jaren geleden is de boerderij overgenomen door zoon Jos. Echter heeft het boerderijleven nog steeds hun interesse en springen ze indien nodig bij. Voor agrarisch Nederland hebben Seraf en Rina veel waardering omdat, zij uit ervaring weten dat er in deze sector altijd zeven dagen per week hard en netjes wordt gewerkt aan onmisbaar gezond en lekker eten.

Reis
Eén van de broers van Seraf woont al jaren in Chili. Dat is dan ook al een paar keer het doel geweest van een lange reis. Vooral die ene keer, toen Adriaan in Chili verrast werd met het bezoek van zijn 4 broers, behalve helaas één, die in Venezuela woont. Het was allemaal geregeld via Robert ten Brink, die was ingeseind, toen de financiële middelen van Adriaan niet toereikend waren om zijn broers nog eens te zien. Jarenlang bood het gezin in de vakanties via Pax Christi kinderhulp onderdak aan een jongen uit Berlijn, die in Nederland kwam aansterken. “Hij leerde dan wat Nederlands en onze kinderen Duits.”

Vrije tijd
Hobby’s zijn ook Seraf en Rina niet vreemd. Samen gaan ze graag op fietsvakantie en hebben daarbij alle provincies van Nederland al bezocht. Seraf is graag bezig met het oplossen van technische zaken rondom het bedrijf en was tot voor corona lid van een kaartgroep. Rina zingt graag en is voorzitter van het Beek en Donks Gemengd koor. Voor haar trouwen was ze leidster van de KPJ sportclub en lid van het dameskoor in Milheeze. Daarnaast houdt ze van tuinieren. De tuin ligt er dan ook voorbeeldig bij.

Het geheim van een goed huwelijk? “Goed blijven communiceren is erg belangrijk”, volgens Rina. ‘Goede communicatie versterkt elke relatie’ is dan ook haar lijfspreuk. Een feest? “Och we zien wel of het zover komt, er zal wel iets gebeuren, maar plannen is in deze tijd erg moeilijk”, lachen Rina en Seraf.

Afbeelding