Tim Frenken op het Stadsstrand in Tilburg
Tim Frenken op het Stadsstrand in Tilburg Foto: RAWCAT Media

Hoe is het nou met: ‘Tim Frenken’

Human Interest

Tim Frenken (28) woonde in Lieshout waar hij druk was met &RG-Teens. Inmiddels woont hij in Tilburg en mag hij zich ‘Nachtburgemeester van Tilburg’ noemen. Tim is eigenaar van twee horecazaken en verliefd op Bo met wie hij samenwoont. Dit jaar slaagde hij cum laude voor de opleiding ‘Communicatie Internationale Evenementen en Entertainment Studies’.

Je draaide als Party Jockey Tim bij &RG-Teens, maar dat was niet de allereerste keer, toch?
“Nee, de échte eerste keer draaide ik in het zaaltje van Cafe´ De Koekoek. Mijn ouders waren 12,5 jaar getrouwd, maar je kon het bijna geen draaien noemen. Ik zette alleen een singletje op en vertelde wie hem had aangevraagd. In zo’n zeventig procent was dat buurman Ad. Mijn tijd bij &RG-Teens beschouw ik trouwens wel als de bakermat van mijn carrière van nu.”

Wat grappig! Hoe kijk je terug op die periode?
“Dat was een leerzame tijd waarin ik veel support en vooral vertrouwen kreeg. Vertrouw maar eens een tiener die zegt dat hij een leuk idee heeft en dat wil uitvoeren. Want alles wat je verzint, kost geld en mankracht en de neuzen moeten dezelfde kant op.

Mijn vader hielp me enorm om dat aan de ‘grote mensenkant’ in orde te krijgen; ik naaide de jeugd op. Vaak ontstonden activiteiten vanuit een gemis. ‘Hoe vet zou het zijn om met alle jongeren samen carnaval te vieren?’ Zo werd Carnabeats geboren. Op jonge leeftijd was ik in Disneyland, tijdens Halloween. Op de camping waar we iedere zomer kwamen, was altijd een spooktocht. ‘Hoe vet zou het zijn om een spooktocht in Laarbeek te hebben?’ Zo ontstond de Laarbeekse Halloweentocht. Het allerleukste hieraan was om jongeren samen te brengen, te verbazen en te vermaken. Ik wilde heel graag mijn best doen om het iedereen naar zijn zin te maken.”

En dat doe je nog steeds, toch?
“Dat klopt, maar dit is een lastige, turbulente periode. We blijven kleine festivals organiseren en zitfeestjes; ik probeer alles uit wat wél mag. Dat is erg veel werk, met veel onzekerheid en weinig inkomsten. We blijven hopen op meer versoepelingen!”

Heb je vakantie gevierd?
“Ik neem altijd vakantie op om festivals te bezoeken en te organiseren. Dit jaar viel dat last-minute helaas in het water. In dat opzicht was vorig jaar veel meer ‘Tilburg Vakantiestad’. Met lekker zomerweer heb ik genoten van mijn eigen Stadsstrand met dagelijks 500 bezoekers en optredens van artiesten zoals Bizzey en Tino Martin. Dat was genieten: organiseren en een pilsje op je eigen terras pakken.”

Welk feestje zou je in Laarbeek willen organiseren?
“Als ik een evenement in Laarbeek zou moeten oppakken, dan kies ik voor Carnabeats of Plush Outdoor (Tienerwerk Outdoor Festival). Het is alleen jammer dat zo’n evenement voor jongeren financieel moeilijk onafhankelijk te krijgen is van subsidies. Je wilt het toegankelijk houden met lage ticketprijzen... Maar goed, wie weet ben ik binnenkort weer in Beek en Donk te vinden. Ik werk veel samen met Paaspop en die hebben WiSH Outdoor gekocht. Dat zou tof zijn.”

En cum laude geslaagd?
“Ja, alleen met mijn scriptie ging het mis. Ik had meer zin om andere dingen te doen: filmen, editten, presenteren en vloggen. Ik had geluk toen de opleiding de mogelijkheid gaf om af te studeren op basis van een schriftelijke verdediging in de vorm van een uitgebreid portfolio. Toen kon ik het cum laude afsluiten.”

Tim Frenken (r) tijdens 'Muziekfeest voor mensen met een beperking' in 2013