RadiORO DJ's Tim, Frank en Emma in de studio in Beek en Donk.
RadiORO DJ's Tim, Frank en Emma in de studio in Beek en Donk.

RadiORO; een eigen radiostation vóór en dóór ORO-cliënten

Human Interest

Laarbeek - Als kleine jongen droomde Tim van Dijk er al van om radio te maken. In het begin deed hij dit niet helemaal legaal, maar inmiddels is Tim een van de stemmen van RadiORO. Een (internet)radiostation dat gemaakt wordt vóór en dóór ORO-cliënten en uitzendt vanuit Beek en Donk.

“Ik ben thuis eigenlijk begonnen als een piraat (radiozender die zonder zendvergunning of toestemming uitzendt, red.). Ik kende veel mensen in de radiowereld en kwam zo een beetje aan mijn spullen”, zo begint Tim te vertellen. “Toen heb ik ooit eens tegen mijn vader gezegd dat ik in de toekomst een zender wilde kopen om muziek te kunnen maken. Mijn vader geloofde er niet zo in en verklaarde me een beetje voor gek. Vervolgens hoorde ik dat er iemand ging stoppen met zijn radiozender en die heb ik toen voor een klein bedrag over kunnen nemen. Dat heb ik op mijn kamer toen allemaal aangesloten en zo is het een beetje begonnen.”

Wedstrijd
Maar hoe komt deze zender en het radiostation dan bij ORO terecht? Tim was cliënt bij ORO en wilde eigenlijk muziek maken vóór en dóór cliënten. Het was namelijk zo dat er alleen een zender op het eigen terrein was. Het station op het Rijtven in Deurne was alleen te horen op het terrein zelf via een zender op de kabel. Tim had het idee om één station te maken die te horen was op alle ORO-terreinen in de regio én op internet. Bij ORO kwam er een wedstrijd in het teken van ‘Groeien van geluk’. Cliënten staan namelijk bovenaan bij de zorginstelling en men wilde deze zelf na laten denken over een invulling voor dagbesteding. De cliënten moesten hun idee vervolgens pitchen en Tim wist dit te winnen. Samen met vrijwilligers en een aantal organisaties is er een prachtige studio gebouwd in Beek en Donk en werd RadiORO geboren. Inmiddels zijn ze zelfs met een verbouwing bezig waardoor er in de toekomst eigen jingles gemaakt kunnen worden door de cliënten. Deze worden nu nog door een vrijwilliger gemaakt.

Programma
Naast Tim, die er samen met begeleider Tijs altijd bij is, zijn er nog zeven andere DJ’s in Beek en Donk. Deze zijn verspreid over verschillende dagen en DJ Emma brengt iedereen daarvan graag op de hoogte. “Op dinsdagochtend draaien Mohammed, Frank en Jhon. Op woensdagochtend ben ik er, en op donderdagochtend zijn Frank en Marco er. In de middag draaien Marco, Jouk en Edwin dan. Ook is er op woensdag- en donderdagavond een avonduitzending met DJ Tiny en Jhon.” Op de overige ochtenden of middagen verzorgen de cliënten van óf Someren óf Deurne het radiostation. De gehele programmering is te vinden op www.radioro.nl.

“We hebben het hier erg goed naar onze zin”

Iedere DJ geniet volop van zijn of haar rol binnen het radiostation. Een foutje maken mag en is dan ook helemaal niet erg. “Tim zorgt bijvoorbeeld voor de apparatuur en ik kondig de nummers aan en af”, vertelt DJ Frank, die ook wel ‘Le professeur de musique’ wordt genoemd vanwege zijn brede muziekkennis. “Als je een titel of artiest niet weet, dan vraag het maar aan Frank!”, lachen de overige DJ’s.

Geheim
Hoe de liedjes worden opgezocht is eigenlijk ‘geheim’, zo vertellen de cliënten. Maar voor DeMooiLaarbeekKrant maken zij graag een uitzondering. Liedjes kunnen aangevraagd worden via www.radioro.nl, de website waar de radiozender ook te beluisteren is. Deze verzoekjes krijgen de DJ’s dan binnen bij het radiostation en via Spotify worden alle nummers zo klaargezet door de cliënten die goed met de computer overweg kunnen.

Op de vraag of ze de droom hebben om ooit bij een groot radiostation zoals Radio 538 te werken antwoorden zij volmondig ‘nee’. “Dit is voldoende. We hebben het hier al druk genoeg en hebben het hier erg goed naar onze zin.” De DJ’s zouden het dan ook erg leuk vinden als ook mensen uit Laarbeek naar het radiostation gaan luisteren en verzoekjes in gaan dienen. Nog een belangrijk detail; RadiORO kent géén reclames, dus meer tijd voor fijne muziek! 

De studio van RadiORO is onderdeel van de Lage Hees, een dagbestedingsvoorziening van ORO.