Jan van de Berg met zijn afvalfiets
Jan van de Berg met zijn afvalfiets Foto: Mark Barten

Jan houdt Laarbeek schoon met zijn afvalfiets: ‘Niet normaal wat je allemaal vindt’

Human Interest

Laarbeek - Misschien heb je Jan van de Berg al ooit zien fietsen door Laarbeek. Met zijn fiets vol containers ruimt hij namelijk vrijwillig de rommel op. Meerdere dagen per week gaat Jan op zoek naar afval en in de loop der jaren is hij al veel opmerkelijke dingen tegengekomen.

“Ik ben er zo’n drie jaar geleden mee begonnen. Er ligt namelijk zoveel afval in de natuur”, zo begint Jan te vertellen. “Af en toe krijg ik de blikken gewoon naar m’n kop gegooid. Dan sta ik wat afval te prikken en dan komt er een auto langsgereden die het blikje zo in mijn container wil gooien. Een keer had ik geluk gehad, want dat blikje ging toen net langs mijn hoofd af. Dan denk ik ook echt bij mezelf ‘Waarom moet dat ergens in de natuur neergegooid worden?’. Soms staat er letterlijk een afvalbak een paar meter verderop. Die rotzooi gooi je toch ook niet achter je huis neer?”

In de loop van de jaren is Jan al veel opmerkelijke dingen tegengekomen. “Een in elkaar gevouwde fiets, gebruikte condooms, visserstenten en zelfs een aantal kogels. Toen heb ik toch maar even de politie gebeld. Die zijn toen gekomen en hebben de kogels meegenomen. De afgelopen editie van WiSH (2019, red.) heb ik ook mee opgeruimd. Wat je daar allemaal vindt is niet normaal. Daar vind je eigenlijk alles, maar tot nu toe nog geen portemonnee”, lacht hij.

“Waarom moet dat ergens in de natuur neergegooid worden”

De werkzaamheden van Jan zijn ook bij de gemeente Laarbeek niet onopgemerkt gebleven. “De vuilnisbakken heb ik van de gemeente gekregen. Burgemeester Frank van der Meijden en wethouder Joan Briels vonden namelijk dat ik goed werk deed. Die vuilnisbak heb ik vervolgens met spanbanden vastgezet op mijn kar en zo fiets ik mijn rondjes. De containers zitten iedere keer helemaal vol. Soms moet ik ze halverwege nog aanstampen omdat het anders niet meer past.”

De opruimdiensten van Jan zijn vrijwillig, maar toch verdient hij er zo af en toe ook nog iets aan. “Het enige wat ik ermee verdien komt van het aluminium, ijzer en plastic flessen. Die lever ik in en daar haal ik een beetje wat inkomsten uit. Zelf zit ik al een aantal jaren in de WAO. Met mijn rug kon ik helemaal niks meer, maar de laatste jaren gaat dat gelukkig wat beter. Om toch bezig en fit te blijven ben ik dit maar gaan doen. Je fietst zo toch behoorlijk wat kilometers per week.” Jan ruimt namelijk niet alleen de rommel in Laarbeek op, maar fietst ook door Helmond en Gemert. “Het ligt een beetje aan het weer, maar als het lekker weer is dan fiets ik eigenlijk elke dag wel. Dan pak ik elke keer een andere route en zo blijf je toch bezig.”