Nieuwe directeur Brede Basisschool Bernadette Paulien van der Werf
Nieuwe directeur Brede Basisschool Bernadette Paulien van der Werf Foto: Jan Jansen

Paulien van der Werf nieuwe directeur Brede Basisschool Bernadette

Human Interest

Mariahout - Vorige week maandag startte voor leerlingen en leerkrachten van Brede Basisschool Bernadette het nieuwe schooljaar. Dit jaar met nieuwe directeur Paulien van der Werf (42) die aan de poort ouders en leerlingen verwelkomde. 

De liefde zorgde ervoor dat Paulien als negentienjarige richting het Zuiden trok. Via Arnhem, naar Den Bosch en inmiddels al jaren woonachtig in Vorstenbosch met haar partner Erik en kinderen Femke (8) en Jurre (5). “Mijn accent verraadt dat ik niet van hier kom”, lacht Paulien, “maar ik voel me inmiddels echt Brabants.” Haar Friese roots kwamen al van pas na een vraag uit groep 7/8 om tijdens een les over talen een woordje Fries te spreken. Affiniteit met kleine dorpen heeft Paulien zeker. Vorstenbosch is een hechte kleine gemeenschap, waar haar eigen kinderen naar school gaan. Ze kent het belang van een school in het hart van een gemeenschap. “Ik geniet van Brabantse gezellig- en gemoedelijkheid en ben overigens ook groot fan van Guus Meeuwis”, vertelt Paulien met een knipoog naar de Mariahoutse trots. “Vooral de zin ‘Was men maar op Brabant zo trots als een Fries’ zing ik met vriendinnen uit volle borst mee.”

Talenten op alle niveaus stimuleren en ontwikkelen
Na de Pabo ging Paulien als leerkracht werken in het speciaal onderwijs. “Geweldig om kinderen te helpen bij het ontdekken van talenten en mogelijkheden en verder te kijken dan beperkingen. Toen in het basisonderwijs Passend Onderwijs werd ingevoerd heb ik de overstap gemaakt naar een reguliere basisschool. Eerst als leerkracht, maar snel na mijn studie Master SEN (Special Educational Needs), als intern begeleider.” Paulien maakte deel uit van het managementteam en hierdoor ontwikkelde ze haar leidinggevende ambities. In combinatie met haar werk als intern begeleider was ze ook ‘Teamleider onderwijs en kwaliteit’. “Het was eigenlijk een logische stap om de opleiding tot basisbekwaam schoolleider te gaan volgen en te voltooien”, vertelt Paulien. “In mijn eerste baan als directeur heb ik ontzettend veel zin. Belangrijk is een goede verbinding tussen kinderen, ouders en team. Deze ‘driehoek’ staat voor mij voorop. Door Corona is elkaar ontmoeten de afgelopen tijd niet zo gemakkelijk geweest, maar iedereen is welkom, voor nu nog wel even op afspraak.” Aan de contacten met het dorp wordt gewerkt. “Via DeMooiLaarbeekKrant leren de mensen me al een beetje kennen en collega’s praten me bij. Bij de opening van de Huiskamer in het Buurthuis zal ik zeker mijn gezicht laten zien.” Deze week bezocht ze alle groepen om kennis te maken. “De peuters bezoek ik na dit gesprek, dan heb ik ook daar kennisgemaakt”, vertelt Paulien. “Hopelijk leer ik de komende tijd Mariahout steeds beter kennen.”