Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Gerard en Wiljo Brouwers 50 jaar getrouwd

Human Interest

Beek en Donk - Gerard (73) en Wiljo (70) Brouwers vieren op 28 september dat ze 50 jaar getrouwd zijn. Ze leerden elkaar kennen in de slagerij/groentewinkel van de ouders van Gerard in Gemert.

Gerard groeide op in een hecht gezin. Zijn vader had een slagerij waar hij ook werkte. De slagerij lag op de hoek van de Diederikstraat in Gemert. Wiljo woonde drie of vier deuren verder. Aangezien Gerard de oudste was thuis, was het voorbestemd dat hij slager zou worden. Op zijn 13de ging hij van school af en naar de Slagersvakschool in Utrecht. “Dat was intern. Ik slaagde uiteindelijk op mijn 16de en was op dat moment de jongste gediplomeerde slager van Nederland.” 

Wiljo was 14 jaar toen ze van school af kwam en werd gevraagd om in de slagerij in Gemert te komen werken. “Daar heb ik toen ja op gezegd.” Rond 1966 kregen ze verkering en ze trouwden op 28 september 1971 in Gemert. Wiljo was toen 20 jaar oud en haar ouders moesten nog tekenen voor het huwelijk. “Lekker ouderwets hè”, zegt Wiljo lachend.

Slagerij Brouwers Beek en Donk
Aan de Smalleweg in Beek zat Jo Ceelen indertijd, dat pand werd gekocht. “In eerste instantie hadden wij er een supermarkt, waar ik samen met mijn broer en zus werkte.” Maar er waren meer panden in bijvoorbeeld Veghel en twee in Gemert, dus kwamen ze op het idee om een centrale bedrijfshal op een industrieterrein te bouwen. Maar waar nu de Jumbo zit, was indertijd nog niks gebouwd en in dezelfde periode werd daar een supermarkt gebouwd. “We besloten toen om te stoppen met de supermarkt en van het pand op de Smalleweg een centrale ruimte te maken.” Er zat al een ambachtelijke slagerij in de supermarkt, die werd tijdens de verbouwing naar voren gehaald en achterin werd een grote centrale verwerkingsruimte gemaakt.”

Nadat ze getrouwd waren zijn ze naar Beek en Donk verhuisd. Ze woonden zo’n vijftien jaar op de Nieuwstraat en kregen er twee kinderen. Hun dochter is inmiddels 49 jaar en hun zoon 47 jaar. Het handige was dat het huis naast de slagerij zat. “Zo kon ik de kinderen naar school brengen en daarna meehelpen in de slagerij. En als ze uit school kwamen was ik ook thuis.” Zo’n 35 jaar geleden stond het huis op de Schoolstraat te koop en verhuisden ze naar Donk. “We kwamen toen in rustiger vaarwater terecht. Toen we nog naast de zaak woonden, was het vaak na het eten nog even werken, of dingen afmaken waar je nog niet aan toe was gekomen.” Ze hebben altijd hard gewerkt, maar zeggen ook echt dat ze het zonder het team van Slagerij Brouwers niet hadden gekund. “Je doet zoiets toch samen.”

Pensioen

Zo’n zeven jaar geleden besloten Gerard en Wiljo om te stoppen met de slagerij. “Via een leverancier kwam ik in contact met een slager uit Eindhoven. Hij wilde graag een zaak in een dorp, want hij voelde zich niet op zijn plek waar hij zat.” Het was voor Gerard en Wiljo belangrijk dat de medewerkers er konden blijven werken. “Er werken nu nog steeds mensen die ook bij ons werkten”, vertelt Gerard trots. Soms staat hij weer even in de slagerij als de huidige eigenaren op vakantie zijn. “Ik denk dan bij mezelf: ik mag het vak nog graag doen.”

Genieten doen ze nu volop. Ze hebben zo ieder hun eigen hobby’s. Gerard is verslaggever bij Omroep Kontakt, voorzitter van de Postduivenclub en ook nog voorzitter van het Runningteam. Hij wandelt graag en combineert dat ook nog met de Buurtpreventie. Wiljo gaat liever fietsen. “Soms fiets ik bijvoorbeeld naar Helmond en Gerard gaat dan wandelen, dan ontmoeten we daar en gaan we lekker lunchen. Daarna fietsen en wandelen we beide weer verder.”

Via de buurvrouw kwam Wiljo bij het clubje ‘Dames van de Zijden Draad’. “Wij naaien met Vlisco-stoffen voor het goede doel, bijvoorbeeld voor projecten in Ghana.” Vorig jaar hebben ze mondkapjes gemaakt en nu hebben ze een project voor snoezelkussens. “Er komt telkens wel weer iets nieuws op ons pad. Dus als mensen nog ergens Vlisco-stoffen hebben liggen, mogen ze die gerust komen afgeven”, besluit Wiljo lachend. Ze sparen ook Matroesjka’s, en hebben een hele uitgebreide collectie. Daarnaast koken ze elke dinsdag samen voor de dementerende ouderen van de Grootenhout in Mariahout. Dit doen ze met veel liefde en plezier.