Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Stein laat iedereen zingen

Human Interest

Lieshout - Sinds twee jaar is de droom van Stein van de Ven in vervulling gekomen; een eigen Vocal Academy. Stein kan zich zijn leven niet zonder zang en muziek voorstellen en hij is er van overtuigd dat iedereen kan zingen.

Als kind was Stein al met zang en muziek bezig. Hij zong bij KiKo en had vanaf zijn negende zangles bij verschillende coaches. “Muziek is het mooiste wat er is”, legt Stein uit, “en iedereen kan zingen. Je hebt er alleen lef voor nodig want met zingen leg je letterlijk je ziel bloot.” Het is herkenbaar voor iedereen dat muziek emoties oproept die soms heel diep van binnen zitten. Opeens hoor je iemand een heel mooi lied zingen en je krijgt kippenvel over je hele lichaam. Als tijdens een uitvaart mooie muziek klinkt houden velen het niet droog. Muziek en zang voeren je mee naar gebeurtenissen in je verleden, maar ook als je boos bent kun je je stem met kracht laten horen. Denk maar eens aan demonstraties waarbij ook veel gezongen wordt. Het is daarom zonde dat er zoveel mensen zijn die denken dat ze niet kunnen zingen. “Natuurlijk kan het zijn dat je geen goed gehoor hebt om de goede klanken op te pikken”, vertelt Stein. “Maar meer dan 95% van de mensen kan gewoon zingen en dat hoeft echt niet professioneel te zijn. Ik gun mensen het plezier van het alleen of samen zingen. Wist je dat het ook ontzettend goed is voor je mentale ontwikkeling en gesteldheid?”

Zingen is cool
In zijn moderne muziekstudio, een beetje verstopt bij Tria-fietsen en achter Fysiotherapie Shivofit, hangen diverse gitaren aan de muur en kun je zo achter de piano duiken. Stein begeleidt zowel groepen als individuele personen die willen zingen. “Coaching is belangrijk”, vertelt Stein. “voor iedereen die zingt. Door slechte technieken kun je stemproblemen krijgen en bij het aanleren van goede technieken blijft je stem in een betere conditie. De stem is ook een spier die je moet trainen.” Stein, die zelf Mathilde Santing als coach heeft, is klassiek geschoold, maar heeft ervaring in diverse muziekstromingen. “Of je nu jazz zingt of je bent een volkszanger, je kunt bij mij terecht.” Hij is van mening dat hij zelf wat te vroeg met zangles begonnen is. “Vanaf je elfde is de ontwikkeling van de stem zover dat coaching zin heeft”, zegt Stein. “Jongens, meisjes, mannen, vrouwen, het maakt me niet zoveel uit. Zingen is gewoon cool! Voor iedereen, en op alle leeftijden.”