Directrice Monique met haar kidscrew
Directrice Monique met haar kidscrew

Zwerfboekenkastje voor de Kinderboekenweek

Human Interest

Beek en Donk – Het is weer Kinderboekenweek en dat betekent dat basisscholen deze week allerlei activiteiten organiseren voor de kinderen. Directrice Monique Hermans van ’t Otterke in Beek en Donk heeft wel iets heel creatiefs verzonnen om de aandacht en interesse van de kinderen te wekken. Ze heeft letterlijk alles uit de kast getrokken. Of er juist ingedaan? 

Kinderboeken zijn overal te vinden, in de boekenwinkel, in de bibliotheek, maar ook onderin de stoffige boekenkast thuis. Directrice Monique bedacht een plan om deze vergeten kinderboeken een tweede leven te geven. “Ik had thuis nog zoveel kinderboeken liggen die ik zou kunnen doneren aan de kringloopwinkel, maar het leek me een veel leuker idee om de kinderen in mijn buurt hier blij mee te maken”, vertelt Monique. Zo ontstond het idee van de minibieb. Deze boeken mag je zomaar uit de kast pakken, die midden in de school staat, en mee naar huis nemen om te lezen. Je mag het boek weer terugzetten, maar je mag het boek ook doorgeven. Op alle boeken uit het kastje staat een code die je kan invullen op de site van www.kinderzwerfboek.nl en hiermee kan je zien waar het boek wat je aan het lezen bent allemaal is geweest. 

Kidscrew
Het boekenkastje is een initiatief voor kinderen door kinderen. De kinderen van groep 7 en 8 van Daltonbasisschool ’t Otterke hebben namelijk de verantwoordelijkheid over het boekenkastje gekregen. Dit past heel goed bij de visie van de school. Ze willen kinderen leren hoe ze er samen voor kunnen zorgen dat het goed verloopt. Daarbij komen ze zeker problemen tegen die ze zelf op moeten lossen. Zij mogen de stickers met de zwerfcode in de boeken plakken en het kastje sorteren en blijven vullen. Ook mogen zij leuke activiteiten organiseren om de kinderen extra enthousiast te maken. Het boekenkastje moet het lezen voor alle leeftijden nog toegankelijker maken. Meerdere juffen en meesters op de basisschool hebben ook al oude kinderboeken verzameld voor het boekenkastje, omdat hergebruiken altijd de beste optie is.

Kinderboekenweek 
Het idee van directrice Monique was al maanden aan de gang, voordat de kinderen op school er iets vanaf mochten weten. Het boekenkastje is namelijk pas op woensdag ochtend tijdens de opening van de Kinderboekenweek gepresenteerd. De rest van de week hebben de kinderen allerlei activiteiten die bij de Kinderboekenweek horen en tussendoor kunnen ze zelf een boek uitkiezen van het kastje om de goede zin ook mee naar huis te nemen. Het boekenkastje loopt zo goed dat de kinderen uit groep 7 en 8 het maar druk hebben met het aanvullen en netjes houden van de boekenkast. Het is dus zeker een geslaagde Kinderboekenweek!