Afbeelding

Oranje Fonds maakt leuke uitstapjes voor ouderen mogelijk

Human Interest

Beek en Donk - In de maanden juni, juli en augustus zorgde een extra financieel steuntje van het Oranje Fonds dat bewoners en omwonenden van woondeel de Regt, de Burcht en de Oever van een aantal gezellige en ontspannende uitjes konden genieten.

Midden in Beek en Donk, in de prachtige omgeving naast de ‘Groene Long’ en tegen dierenpark ’t Regter Eind, ligt wooncomplex de Regt, de Burcht en de Oever. Inmiddels herleven oude tijden en lopen dorpsgenoten van buiten het wooncomplex regelmatig binnen om bijvoorbeeld koffie te drinken in de Gasterij of om samen te biljarten. Contact met ouderen die buiten het complex wonen is heel belangrijk. Wat is er dan leuker om samen een dagje op stap te gaan? Gezellige avonden waar iedereen welkom is worden georganiseerd door ‘De vrienden van de Regt’ en daarnaast is er een enthousiaste activiteitencommissie die regelmatig uitstapjes plant. Een extra financiële ondersteuning van het Oranje Fonds zorgde dat de activiteitencommissie dit jaar iets extra’s kon organiseren voor bewoners en trouwe bezoekers van het wooncomplex.

Het voelt als een hoofdprijs
“Door deze impuls van het Oranje Fonds werden mensen extra ‘in de watten’ gelegd”, vertelt locatiecoördinator Ron Barents. “Het toeleven naar uitjes, samen genieten en reizen, en het beleven van de activiteit op zichzelf zorgt voor verbinding.” Jaarlijks wordt ingeschreven voor extra financiële middelen via het Oranje Fonds. “Ze zoeken organisaties die met activiteiten meerdere mensen bereiken”, legt Ron uit. “We zijn zeker niet de enige die een aanvraag doen. Verspreid over Nederland waren er 160 aanvragen. Als jouw idee uitgekozen wordt, voelt het als een hoofdprijs.” De ‘prijswinnaars’ gingen hierdoor naar Den Bosch, om vanuit daar met de boot over de Maas naar het vestingplaatsje Heusden te reizen. Door het extra geld kon de activiteitencommissie weer een beroep doen op bussen van Twin Tours, die eerder de mensen al prettig vervoerden.

Samen herinneringen maken en herbeleven
Ook werd Openluchtmuseum De Locht (Melderslo bij Horst) bezocht. Het museum, waar het Limburgse plattelandsleven centraal staat, was een feest der herkenning. Steken van asperges, een tentoonstelling over de jaren ’70 en ook een collectie antieke brommers maakte de tongen los. Opeens stonden ruige tieners van weleer stoere verhalen over opgevoerde brommers te vertellen. In ons eigen Laarbeek werd het IVN in Aarle-Rixtel bezocht. Bloemetjes en bijtjes in overvloed dus ook hier genoeg om over te buurten. Ron tipt andere organisaties om eens bij het Oranje Fonds te kijken naar mogelijkheden voor verbindende activiteiten. In Beek en Donk was hierdoor meer mogelijk. Dat gun je iedereen.