Afbeelding

Hoe is het nou met: ‘Henk Claassen’

Human Interest

Alweer vijftien jaar geleden beëindigde Henk Claasen zijn werkzaamheden op basisschool de Brukelum. Als directeur en leerkracht zag hij heel wat Aarle-Rixtelse jeugd voorbij komen. Nu geniet hij samen met zijn vrouw Sjan van zijn pensioen. Achter de geraniums zitten is er voor Henk niet bij, ze hangen bij hem enkel buiten aan de muur. 

Een paar jaren ouder, maar vitaal en met genoeg stof om over te praten, geniet 76-jarige Henk Claassen van het leven. Trots toont hij een fotoalbum met daarin zijn gezin. Over iedereen heeft hij een aardig woordje. Stiekem is hij toch wel trots dat het onderwijsstokje aan de tweede en zelfs aan de derde generatie is doorgegeven. Inmiddels willen twee kleinzonen het basisonderwijs in. Erg fijn in een tijd waarin zo weinig mannen het beroep van leerkracht kiezen. Toen Henk in 1979 naar Aarle-Rixtel kwam, was de verhouding tussen mannen en vrouwen in het onderwijs beter.

Komst naar Aarle-Rixtel
In 1979 was basisschool de Heindert ontzettend uit zijn jas gegroeid. De school bestond uit 24 grote klassen en het idee ontstond om aan de Broekelingstraat, naast de kleuterschool Dartelhoek, een basisschool te stichten. Henk had de kweekschool in Eindhoven doorlopen en na banen in Geldrop en het Limburgse Grubbenvorst trok hij met zijn gezin naar Aarle-Rixtel om de eerste directeur van het Brukelum te worden. “In de beginjaren werd de school Broekelingschool genoemd”, vertelt Henk, “maar in de volksmond werd de school al snel Brukelum. Uiteindelijk is deze naam gebleven, al werd er vaak gevraagd om de naam te spellen.” Toen in 1985 kleuterschool en lagere school samen het basisonderwijs werden, was samengaan van de teams van Dartelhoek en Brukelum logisch.

Van directeur naar leerkracht
Aan het directeurschap kwam in 1996 een voortijdig einde. “Ik belandde in een kuil die je geen mens gunt mee te maken”, zegt Henk over zijn burn-out. “Tijn van Brussel nam het directeurschap kundig over en ik besloot voor de klas te gaan staan. Het geweldige team ving me op en ik heb nog tien jaar genoten van de leergierige kinderen in mijn klas.” Henk hield zich afzijdig van bestuurlijke zaken. “Ik hield mijn mond bewust dicht en bemoeide me nergens mee.” Het was voor hem logisch om ook na zijn pensionering ver van het onderwijs te blijven. De verantwoordelijkheid ligt nu bij andere mensen.

Actieve vrijwilliger
“In de dorpskrant ‘t Gemeenschapsblad’ kon ik meteen mijn ei kwijt”, zegt Henk, die meteen een vrolijke sneer uitdeelt. “Dankzij jullie (DeMooiLaarbeekKrant, red.) werd de krant helemaal opgevreten en moesten we uiteindelijk stoppen.” Henk speelde toneel, gymt samen met Sjan en is tot vandaag de dag koster in de Aarle-Rixtelse Onze Lieve Vrouwe presentatiekerk. “Ik heb er nooit bij stilgestaan hoeveel tijd dit werk kost”, vertelt Henk. “Voor bijvoorbeeld een uitvaart van één uur ben ik wel vier uur aan het voorbereiden.” Henk geniet van momenten dat hij via het kosterschap in contact komt met oud-leerlingen.

Tentoonstelling kerk
Voor het 175-jarig bestaan van de kerk wordt een tentoonstelling ingericht. Natuurlijk komt de geschiedenis aan bod, naast een expositie van een grote collectie kerkelijke kunst. “Een verzameling van bijzondere voorwerpen, die normaal niet zomaar te zien zijn” zegt Henk, die graag Aarlese kinderen (groep 7 en 8) wil vertellen over hun rijke verleden. En dat voor een jongen waarover de leerkracht van de zesde klas zei: “Claassen, van jou komt geen sodemieter terecht!” Van ‘gang-ster’ werd Henk onderwijsman, waar ook nu het onderwijzen nog steeds in het bloed zit.