Afbeelding
Foto: Martin Prick

Grenspaal tussen Boerdonk en Beek en Donk onthuld

Human Interest

Beek en Donk - De wethouders Monika Slaats van Laarbeek en Harrie van Rooijen van Meijerijstad hebben op de grens van Laarbeek en Meijerijstad, of van Beek en Donk en Erp, het ligt aan de tijd waarover we spreken, grenspaal De Kerveheester onthuld die ongeveer op de plaats staat waar de grens van de twee gemeenten heeft gelegen. Ongeveer, want in verband met het verkeer was 25 meter ten zuiden van de eigenlijke plek, een goede plaats om zowel de paal als het bord met de historie en een bank voor de vermoeide reiziger te plaatsen. 

In de werkelijk stromende regen werd het monument onthuld na een korte toespraak van Guido Klessens, vicevoorzitter van Heemkundekring De Lange Vonder uit Beek en Donk. Hij verontschuldigde de wethouder van Gemert, waar heemkundekring De Kommanderij Van Gemert ook een belangrijke taak heeft gehad in het slagen van het project Over en Weer. De kartrekker van dit project, de heer Frans Leenders uit Beek en Donk, is onlangs overleden. Guido prees Frans postuum om zijn onvoorwaardelijke inzet en grote achtergrondkennis. Gelukkig waren Frans’ vrouw Lia en zoon Arno aanwezig om vader te vertegenwoordigen.

Ruzie
Over en Weer refereert aan één van de belangrijkste plaatsen in dit gebied, namelijk het veerpontje over de Zuid-Willemsvaart. Het Veerhuis zal binnenkort moeten wijken voor de uitbreiding van de weg langs het kanaal naar Veghel. Andere ingrijpende zaken in dit gebied zijn de realisatie van enkele grote zonneparken en natuurgebied De Blauwe Poort. De onthulling van de grenspaal aan de Oude Aa, vroeger de (natuurlijke) grens tussen Beek en Donk en Boerdonk gemeente Erp, is de aftrap voor de historische ontwikkeling van het grensgebied tussen Gemert, Erp en Beek en Donk. Tegelijkertijd met de onthulling van de grenspaal werd ook op enkele andere plaatsen in het dorp Boerdonk een tiendpaal onthuld. Zo’n tiendpaal gaf de grens aan van het invloedgebied van de kerk. In dit geval was dat het gebied van de kerk van Erp en dat van het klooster van Hooidonk. Als een boer aan de ene kant van de paal woonde, moest hij aan de kerk die het gebied beheerste een tiende deel van zijn oogst afstaan. Hierover waren nog wel eens ruzies, want gebieden van de boeren lagen soms aan beide kanten van de paal en dan was er vaak onduidelijkheid en soms aanleiding tot ruzie.

Bewaren voor het nageslacht
“Het doel van de samenwerking tussen de drie heemkundekringen in het project Over en Weer is om de historische kenmerken van dit gebied zo goed mogelijk in stand te houden”, zo legt Marius Strijbosch, voorzitter van heemkundekring Etherpe uit Erp in een korte uiteenzetting uit. “In totaal zullen er dertien kleine projectjes worden gerealiseerd, waarvan er vandaag twee zijn onthuld. De gedachte is dat er een groot gebied met elkaar moet worden verbonden; een gebied dat zich uitstrekt vanaf het Ponteveer via de Boerdonkse Kampen en Leek tot aan het Boerenbondsmuseum en Cox in Gemert. In het gebied zullen behalve enkele ommetjes langs historische kernmerken ook enkele grotere zaken worden gerealiseerd, zoals een replica van een steenoven, die kleine aantallen stenen kon produceren voor de bouw van stenen boerderijen in het gebied”. Er wordt ook gedacht aan lesprojecten voor basisscholen om het voortbestaan van de kennis zeker te stellen. Marius: “Zoals in elke vereniging worden wij ook geteisterd door gebrek aan (jonge) leden.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding