Pieter Verschuuren en Joreen Smits.
Pieter Verschuuren en Joreen Smits.

Joreen Smits nieuwe voorzitter Dorpsplatform Aarle-Rixtel: ‘We doen het voor de volgende generatie’

Human Interest

Joreen Smits volgt vanaf 1 januari Pieter Verschuuren op als voorzitter van Dorpsplatform Aarle-Rixtel. Smits (35) heeft er veel zin in. “Ik hoop een nieuwe generatie aan te spreken.” 

Aarle-Rixtel - Het zal even wennen zijn in Aarle-Rixtel. Bijna vijftien jaar was Pieter Verschuuren (75) het aanspreekpunt van Dorpsplatform Aarle-Rixtel. Sinds 2007 was Verschuuren voorzitter van het platform dat zo goed mogelijk de belangen van de inwoners van Aarle-Rixtel wil behartigen. Maar het is mooi geweest, vindt Verschuuren, die wel lid blijft van het platform. “Het is geen grote belasting, ik doe en deed het graag. Maar ik ben natuurlijk al wat ouder en merk zelf dat ik af en toe misschien wat minder scherp ben. Jonger word ik er ook niet op”, vertelt hij lachend. “Ik wil gezond 80 worden en ben een heel eind op weg.” 

Veel bereikt
Intern had Pieter al aangegeven dat hij wilde stoppen als voorzitter en en nu er in Joreen Smits een opvolger is gevonden, draagt hij graag het stokje over. Met trots kijkt hij achterom naar de jaren die geweest zijn. Het platform werd in 2003 opgericht en in de afgelopen jaren is er volgens Verschuuren veel bereikt. “Op woningbouw hebben we veel kunnen betekenen, zoals het CPO-project voor starters aan de Broekelingstraat, dat in goed overleg met omwonenden is gerealiseerd, net als de bouw van 22 woningen in het Klavier. Dat waren eerst koopwoningen, maar later hebben we er sociale huurappartementen van kunnen maken.” Ook het niet doorgaan van de Ruit zorgde bij Verschuuren voor een tevreden gevoel. “Niet per se over het niet doorgaan van de Ruit, maar we waren vooral tegen de gevolgen van de Ruit voor Aarle-Rixtel. Dan zou er nóg meer doorgaand verkeer door het dorp komen. Voor de leefbaarheid van Aarle-Rixtel is het goed geweest.” Verschuuren lepelt het ene voorbeeld na het andere op. Een tevreden voorzitter, die met een tevreden gevoel afscheid neemt. Zeker nu een nieuw iemand is opgestaan.

Waarom?
En die nieuwe iemand is dus Joreen Smits. Een rasechte Aarlese die al sinds 2016 betrokken is bij het platform. “Ik vind het altijd interessant om te weten waarom dingen gedaan worden. Welke visie zit erachter? Achter elke keuze zit een waarom. Het gaat niet om wat wij vinden, het gaat om wat Aarle-Rixtel vindt.” Met Joreen staat er vanaf 1 januari ineens een heel jong iemand aan het roer bij het Dorpsplatform. “Ik hoop dat het Dorpsplatform een afspiegeling wordt van de maatschappij. We doen het namelijk samen voor de volgende generatie. Het is in mijn ogen noodzakelijk om je in te zetten om Aarle-Rixtel leefbaar te houden. Ik hoop dan ook dat mensen mee gaan denken en dat er mensen zijn die zich aangesproken voelen om mee te doen.”

Hoewel Joreen geen onbekende is binnen het Dorpsplatform, zorgt haar nieuwe rol wel voor kriebels. “Het is ook wel spannend, maar ik heb er zeker vertrouwen in. Zeker ook met de mensen die er al zitten, daar voel ik me erg door gesteund.”