Coronamaatregelen
Coronamaatregelen Foto: Joost Duppen

Avondlockdown tot zeker 19 december: ‘Had het in deze mate niet verwacht’

Human Interest

Laarbeek - ‘Daar gaan we weer’, was de gedachte bij veel mensen toen vorige week vrijdag de avondlockdown werd aangekondigd. Vanaf 17.00 uur moeten de activiteiten tot een minimum worden beperkt. Zeker voor horeca-ondernemers een hard gelag. Bij scholen was er opluchting dat de deuren gewoon open mogen blijven, terwijl sportverenigingen alles in het werk stellen om leden toch aan het bewegen te kunnen houden.

Niet voor de eerste keer sinds maart 2020 worden vooral horecaondernemers geraakt door de nieuwe coronamaatregelen. Ze mogen open blijven, maar om 17.00 uur moeten - net als bij alle niet-essentiële winkels - de deuren sluiten. Juist in de uren waar het normaal gesproken een en al bedrijvigheid is aan de bar of in restaurants mag er niemand binnen. Karel Huygens, eigenaar van de KoeKoek in Lieshout: “Wij waren afgelopen vrijdag zwaar teleurgesteld en ik heb er nu eerlijk gezegd meer moeite mee dan de andere twee keren. Ik had het in deze mate echt niet verwacht, zeker omdat ons onderbuikgevoel ook zegt dat het niet bij deze drie weken blijft. Ik verwacht dat de maatregelen over nieuwjaar heen zullen gaan en ik heb zelfs al schrik voor carnaval. Daar durven wij eigenlijk nog niet aan te denken.” 

Karel beseft dat voor de horeca dit juist de maanden zijn waarin zij het geld kunnen verdienen en buffers moeten opbouwen. “In totaal heb ik nu al 21 dingen af moeten zeggen. Dat gaat van feestjes en evenementen, tot vergaderingen. De maatregelen die genomen zijn begrijpen we heel goed en zijn ook nodig, maar dat betekent niet dat wij er niet zwaar ziek van zijn. Ik ben blij dat ik geen Rutte of De Jonge heet en dat ik de maatregelen moet bedenken. Ik zie in mijn omgeving wat er allemaal gebeurt als mensen corona krijgen. Ik ben blij dat wij dus nog gespaard zijn.”

Iris Schellekens is directrice van openbare basisschool Het Klokhuis in Beek en Donk. Bij haar was de opluchting groot toen duidelijk werd dat de scholen open mochten blijven. “Eerst waren er nog de geruchten dat de scholen misschien dicht zouden moeten, ook omdat leerkrachten dat zouden willen. In ons team was iedereen 100 procent overtuigd: ‘laten we open blijven’.” Dat er binnen de school wel nieuwe maatregelen zijn (zo moeten onder meer kinderen vanaf groep 6 op de gang een mondkapje dragen) wordt op de basisscholen meteen opgepakt. “Er komt veel bij kijken, dat wel. Ook is het zo dat het coronadebat scherper wordt gevoerd, verschillen worden groter, waardoor het lastig is om iedereen op een lijn te krijgen. We willen dan ook met iedereen in gesprek blijven en luisteren naar elkaar. Dit wordt nu eenmaal gevraagd van ons.” 

Dat met de avondlockdown veel activiteiten vanaf 17.00 uur beperkt zijn, heeft ook gevolgen voor het sporten. Sporthallen en sportcomplexen moeten ook vanaf dan gesloten zijn tot 05.00 uur. Dit betekent in de praktijk dat er niet getraind kan worden. Veel sportverenigingen zijn aan het bekijken hoe ze, met name de jeugd, wel kunnen laten trainen, bijvoorbeeld op woensdagmiddag. Sportscholen zien dat leden nu dan maar in plaats van in de avond, in de ochtend voor het werk komen sporten. “De deuren gaan hier om 05.00 uur open en om half zes zaten er al dertig mensen”, vertelt Hans Verbakel van Have Fun Fitness in Beek en Donk. “Ik ga zo vroeg open om iets meer ruimte te bieden en je merkt dat de behoefte er is. Mensen willen toch fit blijven. En het valt op dat de mensen flexibel zijn. Ze verschuiven hun tijden gewoon.”

Ook Paul Sneijers, voorzitter van de Laarbeekse ondernemersclub VIER, baalt dat er opnieuw coronamaatregelen noodzakelijk zijn. “Vanuit de ondernemersvereniging kunnen er nu een aantal bijeenkomsten niet door gaan. Die stonden al gepland en dat is jammer, maar natuurlijk is het voor alle horeca en middenstand erger dat deze maatregelen er nu weer zijn. We hopen dat het snel afgelopen is, maar hebben wel onze zorgen naar waar het naar toe gaat. Met ons denk ik wel iedereen. Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar voor nu zijn de vooruitzichten nog niet erg positief.”

Waar bij de eerste lockdown wel verschillende handvaten werden uitgereikt door de ondernemersvereniging, is dat nu niet het geval. “In het begin hebben we er energie en tijd ingestoken om voor ondernemers een soort klankbord te zijn waarbij ze konden bellen naar een meldpunt als ze vragen hadden en hadden we een website gemaakt waarbij ondernemers aan konden geven wanneer ze wel of niet open waren. Inmiddels weten alle ondernemers hun weg daar wel in. Ze hebben ‘helaas’ al erg veel ervaring met al die maatregelen, dus ze weten wat ze moeten doen.” 

De nieuwe maatregelen zijn ingevoerd vanwege het toenemende aantal besmettingen en het toenemende aantal mensen dat hierdoor in het ziekenhuis beland. Ook huisartsen merken dat de druk op de zorg fors is toegenomen. “We zijn waakzaam en voelen spanning. Spanning om wat we zien (heel veel besmettingen), waakzaam hoe dat gaat leiden naar meer zorgvraag. We horen boze reacties van patiënten en zien bezettingsproblemen in ons team en uitstel van zorg die ook echt nodig is. Vorige week konden we onze bezetting niet volledig rondkrijgen zoals we zouden willen. Met extra inzet, taakverdeling binnen ons team, bijspringen in vakantietijd en terugvallen op onze collega-huisartsen in Lieshout, zijn we de week geëindigd met in de laatste uren één huisarts en één stagiaire doktersassistente”, geven huisartsen Emy Bunthof en Teun van de Ven uit Aarle-Rixtel aan. 

“Sinds een week hebben we duidelijk meer acute zorg door corona. Vanuit het ziekenhuis hebben we vragen om patiënten thuis op te vangen met zuurstof en wordt gevraagd naar onze bezetting en of we meer ondersteuning kunnen bieden voor het ziekenhuis. Onze reguliere spreekuren worden steeds kleiner en de covid-spreekuren en covid-visites acuter en ernstiger. Onze diensten op de huisartsenpost stromen over. We snappen dat iedereen corona beu is. Ik denk dat niet iedereen ziet hoe ernstig de situatie ook in onze regio is, als je er niet in betrokken bent. Met verbazing kijken we hoe mensen toch verkouden op het spreekuur komen, boos zijn dat ze op een apart spreekuur moeten komen en niet in quarantaine gaan, met als gevolg in het dorp weer extra covid-besmettingen. Wij wensen dat iedereen zich keer op keer laat testen bij verkoudheidsklachten, zodat we weten of er wel of geen covid is en daarmee beter en efficiënter kunnen inschatten en behandelen. Ook kunnen we onze veiligheid en die van medepatiënten zo beter borgen. We moeten overigens ook complimenten maken voor een grote groep mensen die zich wel keer op keer laat testen, netjes overlegd, voorzorgsmaatregelen treffen en desondanks behulpzaam én begripvol blijven. Wij willen er als professionals zijn voor iedereen en bereikbaar zijn voor allerlei vragen. We vragen om ons te vertrouwen ook al lijken sommige maatregelen soms omslachtig of gaat iets anders dan voorheen.”

Afbeelding
Coronamaatregelen
Coronamaatregelen