Afbeelding
Foto: Martin Prick

Piet en Elly Heijl-Rovers al 50 jaar een paar ‘Doe goewd soame hinne’

Human Interest

Beek en Donk - Op 17 december 1971 trouwen Piet Heijl (72) uit Lieshout en Elly Rovers (71) uit Gemert met elkaar. Inmiddels dus al 50 jaar een paar. Ze krijgen twee kinderen, Anika en Fedor. Inmiddels heeft het bruidspaar ook al vier kleinkinderen: Noa, Luca, Karlijn en Sem. 

Piet gaat in die tijd uit in Gemert bij het Ridderhof. Als hij op een keer achter de bus aan rijdt, heeft een groepje meiden achter in de bus hem in de gaten, vooral Elly: “Moete eens zien, wanne knappe jongen daar!” Daarna komen Piet en Elly elkaar tegen in het Ridderhof. Alles bij elkaar is dat het begin van een 6-jarige verkering.

5 zaken
In 1966 komt Piet uit Lieshout te werken bij Theo van de Vrande als boekhouder. Net voor zijn trouwen met Elly kunnen zij een stukje grond kopen aan de Burgemeester van de Weidenlaan in Beek en Donk. Daar bouwen zij een huis en het paar heeft daar van 1972 tot 2010 gewoond. Met de buurt naast en nabij het tegenwoordige medisch centrum hebben ze altijd een goede band gehad. Rond 1980 koopt Piet samen met Jos Verschuren grond aan de Pater de Leeuwstraat. Dit perceel, waar vroeger de Apparatenfabriek Warmtebouw stond, wordt voor de helft in gebruik genomen door Jos en op de andere helft ontstaat de nieuwbouw van Heijl Automaterialen. Later koopt Piet ook het gedeelte van Jos. 

Ondertussen is Piet na zijn eerste baan bij Van de Vrande een eigen zaak begonnen in automaterialen. Daarvoor krijgt Piet de kans als hij de oude boerenbondlocatie kan huren aan de Mgr. Verhagenstraat. “Daar konden ze niet veel mee doen, want de ingang was via een trap en de vloer lag een meter boven het maaiveld.” Als Heijl automaterialen is gegroeid, kan hij op zijn eigen grond een zaak bouwen. Elly neemt de taak van het bezorgen op zich. Het was een nieuwe vondst van het bedrijf om onderdelen direct te gaan bezorgen bij het garagebedrijf. Met twee kleine kinderen in de auto reed Elly daarom de garages in de omgeving af om onderdelen af te leveren. Er verrijzen weldra ook zaken in Schijndel, Uden, ’s Hertogenbosch en Oss.

Brandweer
Drie maanden na het trouwen krijgt Elly een zwaar auto-ongeluk, waarna ze negen dagen in coma heeft gelegen met een zware schedelbasisfractuur. “Gelukkig is alles goed gekomen en hebben we alles kunnen doen, wat we van plan waren”, merkt Piet op. Eerst heeft Elly nog een tijdje getennist, maar de laatste tijd heeft ze dezelfde sport ontdekt als Piet, het golfen. Daarvoor hebben ze ieder een eigen clubje. “Als we op vakantie zijn willen we nog wel eens samen op de baan staan”, vertelt Elly. ”Anders heb ik een groepje vrouwen waarmee ik speel en Piet heeft een mannengroep.” 

Naast het golfen is reizen met de camper een passie van de twee. Als uitlaatklep voor zijn drukke bestaan is Piet 36 jaar lid geweest van de vrijwillige brandweer, waarvan zeven jaar als commandant van brandweer Beek en Donk en vier jaar waarnemend commandant van de brandweer van Laarbeek. Nog steeds komt Piet elke twee weken met een groepje brandweerlieden samen bij Van de Burgt. Piet heeft daarnaast nog twaalf jaar in de raad van toezicht en het bestuur van de Rabobank gezeten.

Nu
De vijf zaken van Piet zijn inmiddels verkocht. Samen met Elly hoopt Piet nog lang te genieten van zijn hobby’s als daar zijn: oude auto’s en brommers, een eigen barretje en andere dingen die het leven leuk maken. Piet en Elly hebben de raad van de vader van Piet opgevolgd. Deze staat boven dit artikel.

Afbeelding
!