Geert Posthouwer (rechts) met twee Engelse vrienden.
Geert Posthouwer (rechts) met twee Engelse vrienden. Foto:

Geert Posthouwer heeft in Engeland weinig last van coronamaatregelen: “Je kan hier eigenlijk doen wat je wil”

Human Interest

Londen - Op jonge leeftijd Beek en Donk verruilen voor een avontuur in het buitenland. Geert Posthouwer (25) vertrok in 2018 naar Engeland en woont/werkt daar nu nog steeds. Ondanks het coronavirus, waardoor hij enkele tegenslagen moest verwerken, heeft hij het nog steeds erg goed naar zijn zin.

“In september 2018 heb ik mijn master International Financial Analysis in Newcastle gedaan. Ik was klaar met mijn bachelor in Nederland en wilde mijn Engels verder ontwikkelen. Toen ben ik over de grens gaan kijken en was de keuze op Newcastle gevallen”, zo begint Geert te vertellen. “Na twaalf maanden studie slaagde ik voor mijn master en heb ik ervoor gekozen om in Engeland te blijven omdat ik het hier goed naar mijn zin had. Ik heb toen een paar sollicitaties de deur uit gedaan, voornamelijk in Londen waar het leven wat welvarender is, en dat ging eigenlijk vrij snel. In augustus 2019 mocht ik op gesprek komen en kreeg ik mijn eerste baan aangeboden. Dat was niet direct wat ik écht wilde, maar wel een mooi begin voor een nieuwe stap in mijn carrière. Ik had zoiets van ‘als het écht tegen gaat vallen kan ik altijd terug, want Nederland is maar een uurtje vliegen’.”

Verplicht op verlof
“Ik ben toen begonnen in accounts, maar door corona heb ik dat niet heel lang kunnen doen. In maart 2020 moesten we allemaal verplicht op verlof door de regering en heb ik in Engeland zonder baan gezeten. Dat was wel een moeilijke tijd, maar gelukkig heb ik mezelf daar doorheen kunnen slepen.” Enkele maanden later kreeg Geert een nieuwe baan, opnieuw in accounts, maar recent heeft hij een andere baan gevonden die beter bij zijn interesses past. “Momenteel werk ik voor een Fintech-bedrijf en daarin maak ik kredietanalyses. Wij krijgen deals binnen en gaan kijken of bedrijven voor een lening in aanmerking komen. Op basis van een analyse geven wij vervolgens aan voor welk bedrag het bedrijf in aanmerking komt.”

Hobby’s
Het leven in Engeland bevalt voor Geert momenteel erg goed. “Als dat niet zo was, dan was ik denk ik ook al wel naar huis gegaan. Doordeweeks is het hard werken en maak ik lange dagen, maar gelukkig kun je hier iedere dag ook even ontspannen. Je wordt bijvoorbeeld niet raar aangekeken als je doordeweeks een biertje gaat drinken. Daarnaast is er hier altijd wel iets op tv. Is het niet voetbal, dan is het wel een andere sport. In het weekend probeer ik zoveel mogelijk voetbalwedstrijden te bezoeken. Ik vind het leuk om de sfeer mee te maken bij verschillende clubs en daardoor ontmoet je ook weer nieuwe mensen. Het is lastig om te zeggen hoelang ik nog in Engeland blijf, want op dit moment ben ik blij met het leven en het werk hier. Maar zodra ik het plezier verloren heb, zal ik snel genoeg terugkeren naar Nederland.”

Brexit/Corona
Geert verhuisde in een periode waarin de Brexit wel al werd besproken, maar nog niet definitief was. Daardoor kreeg hij een bepaalde status waardoor hij in ieder geval voor vijf jaar in Engeland mocht blijven. Na die vijf jaar zou hij dat om kunnen zetten naar een officieel document dat hij in Engeland mag verblijven. “Gelukkig heeft de Brexit het voor mij dus niet echt moeilijker gemaakt.” Wat het voor Geert wel lastiger heeft gemaakt was corona. Hij verloor natuurlijk zijn baan, maar ook het terugreizen naar Nederland was een tijdje niet mogelijk. “Dat was een lastige tijd. Gelukkig ben ik daarna nog een aantal keer terug naar Nederland gevlogen om even gezellig bij familie en vrienden te zijn.”

Waar Engeland in het begin van het coronavirus erg streng was met de coronamaatregelen, is dat nu helemaal niet meer het geval. “Alles is open, soms wel met vaccinatie- of testbewijs, maar in principe kan je overal binnenkomen”, vertelt Geert. “Het wordt wel aangeraden om een mondkapje op te doen bij drukke plekken, maar daar kunnen we allemaal wel mee leven in deze tijd. Je kan hier eigenlijk dus doen wat je wil en dat maakt het leven heel fijn.” Net zoals in Nederland stijgen de besmettingen in Engeland, maar dalen de ziekenhuisopnames. Vandaar dat ze daar besloten hebben om géén extra maatregelen te nemen. “Aan de ene kant vind ik het goed dat ze dat besloten hebben, maar als ik dan naar Nederland kijk kan ik de maatregelen ook begrijpen. Wel denk ik dat er in Engeland een duidelijker plan is met wat er gaat gebeuren bij een bepaald aantal besmettingen/ziekenhuisopnames. In Nederland is dat denk ik iets oppervlakkiger, waardoor inwoners van Nederland niet echt weten waar ze aan toe zijn. Toch is het voor ieder land anders. Ik ben natuurlijk geen geleerde, dus ik kan ook wel weer indenken dat Nederland geen onnodige risico’s wil lopen.”

Wat betreft de coronamaatregelen in Nederland is er op vrijdag 14 januari opnieuw een persconferentie. Of er dan bepaalde maatregelen versoepeld gaan worden is nog niet duidelijk.

Het vertrek naar Engeland.