Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Laarbeeks horecaprotest; Ondernemers willen weer gasten ontvangen, net als winkeliers

Human Interest

Laarbeek - De winkels mochten weer de deuren openen en gasten ontvangen, vanaf afgelopen zaterdag. De horeca moest nog dicht blijven. Maar toch gingen enkele zaken open, uit protest tegen hun coronasluiting die zeker tot 25 januari duurt.

Eindelijk konden ze zaterdag weer doen wat ze graag willen: gasten ontvangen en die een mooie tijd bezorgen. De eigenaren van Herberg De Brabantse Kluis, Landgoed D’n Heikant, Café de Koekoek en Café-Zaal Van de Burgt openden zaterdag (voor een dag) hun zaak. Zoals in heel Nederland veel horecazaken klanten ontvingen. Ze deden dit uit protest tegen de coronasluiting die voor de horeca nog altijd van kracht is. 

Afgelopen vrijdag maakte het kabinet bekend dat winkels weer open mogen blijven tot 17.00 uur. Maar de horeca, die tijdens de gehele coronapandemie het langst van alle sectoren gedwongen gesloten is, moet in ieder geval tot 25 januari afwachten wanneer zij wel weer open mogen. Christa Migchels van Herberg de Brabantse Kluis had zaterdag een glimlach van oor tot oor op haar gezicht. “Het ging zoals we gehoopt hadden. Veel mensen zijn gekomen. Als steun voor ons, zo gaven ze aan. Maar mensen willen ook graag zelf er weer even uit. Als de horeca dicht is, gaat dat niet.” 

Migchels begrijpt dat alle coronamaatregelen niet zomaar van tafel kunnen worden geveegd, maar vindt dat de horeca op een verantwoorde manier open kan. “Ik denk dat het in de horeca veiliger is dan als mensen thuis bij elkaar komen.”

Emotionele klap
Vanaf 19 december zijn in heel Nederland de horeca-zaken weer verplicht dicht. Voor de zoveelste keer. “Ik heb er echt een emotionele klap van gekregen. Direct veel zorgen. ‘Moeten we weer zo lang dicht?’, dacht ik. Die onzekerheid dat we niet weten waar we aan toe zijn, dat is het ergste. Vandaar dat we zaterdag zijn opengegaan. We willen met zijn allen een vuist maken. Als de winkels open kunnen, kan de horeca dat ook. Nog steeds is niet goed uitgelegd waarom wij niet open zouden kunnen.”

Migchels verwacht dat de Nederlandse regering na de massale protesten in de horeca wel iets moet gaan doen. “Ze kunnen in Den Haag niet meer om ons heen. Maar ja... Dat heb ik al een paar keer eerder gedacht en toen gebeurde het ook niet.”

Geslaagde dag
Dave van de Burgt van Café-Zaal Van de Burgt kijkt ook terug op een geslaagde dag. “Zaterdag was een geweldig iets. Eindelijk weer mogen doen wat je werk is. Helemaal top. De gasten waren ook helemaal super. Iedereen deed zijn best om te laten zien dat dit gewoon kan. En Iedereen heeft ook echt genoten, dat was zo mooi om te zien.” Van de Burgt ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Dit komt helemaal goed. We hopen over tien dagen weer een beetje meer te kunnen doen en vanaf dat moment gaan we er weer volle bak voor.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding