Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Eva en Mary wandelen voor Hartedroom

Human Interest

Beek en Donk - Op 1 augustus 2022 is het precies tien jaar geleden dat Eva de Mol haar donorhart kreeg. Samen met moeder Mary Derks besloot ze te gaan wandelen voor het goede doel. Vanaf 1 februari lopen moeder en dochter 600 kilometer om geld op te halen voor Stichting Hartedroom. Ze hopen op ‘de verjaardag’ van Eva’s donorhart een mooi bedrag aan de stichting over te maken.

Eva dartelt door het huis. Dolenthousiast over de aandacht voor de actie. De bijna dertienjarige Eva is voor het oog een gewone puber. “We wilden al gaan lopen, toen mama het idee kreeg om er een sponsorloop van te maken”, lacht Eva. “Ze maakte een Facebookpagina voor ons.” Eva vertelt enthousiast over eerdere acties voor stichting Hartedroom. Ze bakte bijvoorbeeld cupcakes en maakte een filmpje waarin ze aandacht vroeg voor orgaandonatie. “Wij zijn helemaal niet van die sportievelingen”, verontschuldigt Mary zich. “In eerste instantie was het omdat we ons wat fitter wilden voelen en omdat we dan misschien beter konden slapen.” Inmiddels zijn ze behoorlijk fanatiek om de actie ‘Wandelen voor Hartedroom’ tot een succes te maken en willen moeder en dochter op 1 augustus 2022 een flink bedrag voor onderzoek overmaken. Stichting Hartedroom financiert namelijk research naar kindercardiomyopathie, een aangeboren hartspierziekte waardoor Eva op driejarige leeftijd een donorhart moest krijgen.

Geen onbezorgde start
Eva’s aangeboren hartspierziekte werd vrij snel na de geboorte ontdekt. Spanningen genoeg voor de ouders met een doodziek kind dat volledig afhankelijk was van sondevoeding, nauwelijks groeide en in bewegingsontwikkeling achter bleef. Eva ging ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Haar hart werd steeds slechter. Uiteindelijk kwam ze op een wachtlijst voor een donorhart te staan dat in augustus 2012 kwam. Na de transplantatie ging het niet meteen goed, maar nu tien jaar later is Eva redelijk gezond. Ze gaat sinds dit schooljaar op haar elektrische fiets naar het Dr. Knippenbergcollege. “Eva is een open meisje”, vertelt Mary. “Uit contacten met lotgenoten zien we dat niet iedereen er even goed over kan praten.” Eva besloot haar nieuwe klasgenoten door een spreekbeurt meteen in te lichten. “Een verpleegkundige uit het Erasmusziekenhuis Rotterdam hielp mij”, lacht Eva. “Erg spannend, ik had een behoorlijk rode kop.” Toen bij het vak levensbeschouwing nagedacht moest worden over de toekomst, vond Eva dat lastig. Hoe lang gaat haar nieuwe hart mee? Komt er ooit een nieuw hart? Gelukkig wordt er onderzoek gedaan. En wat is fijner dan nieuwe ontwikkelingen financieel te steunen? “Elke maand proberen we honderd kilometer te lopen, gewoon een blokje om”, zeggen de wandelaars. “Voor onderzoek zijn alle donaties welkom.”

Eva steunen? Kijk op Facebook ‘Wandelen voor Hartedroom’ of stuur een mail naar wandelenvoorhartedroom@gmail.com.

Afbeelding