Noud van Geffen
Noud van Geffen Foto: Joost Duppen

25 jaar Laarbeek - Politiek

Human Interest

Laarbeek - Komende maand zijn er weer verkiezingen voor de Laarbeekse gemeenteraad. Het zal de zevende keer zijn dat we na 1997 (het samengaan van de gemeenten Beek en Donk, Aarle-Rixtel en Lieshout (waar Mariahout onderdeel van was) naar de stembus gaan om onze gemeenteraad te kiezen. 

In 1996 waren er ook al verkiezingen, om bij de start van de nieuwe gemeente Laarbeek op 1 januari 1997 ook een gemeenteraad te hebben. Het eerste college bestond uit leden van de partijen De Werkgroep, PvdA, Dorpsbelangen en PNL. Beek en Donkenaar Noud van Geffen werd wethouder namens PNL. “Met alle ups en downs was de beginfase van de Laarbeekse politiek positief.”

84 jaar is Noud van Geffen inmiddels. Jarenlang liep hij mee in de Beek en Donkse politiek (namens het CDA) en vanaf de geboorte van Laarbeek was hij ook vertegenwoordigd, toen voor PNL. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1998 kregen zowel PNL als ABL 4 zetels van de kiezers en werden de grootste partijen. “Het is mooi als je het vertrouwen krijgt. Dit hadden we niet verwacht, maar wel gehoopt.” Noud geeft aan dat in die beginfase (waarin acht verschillende partijen in de gemeenteraad vertegenwoordigd waren), de sfeer goed was. “In het college hebben we nogal wat compromissen moeten sluiten, maar we gaven elkaar de ruimte. Met elkaar konden we het goed vinden.” Henk van Beers was de eerste burgemeester van Laarbeek, het was aan de collegeleden om hem af en toe te beteugelen in die beginfase van Laarbeek. “Henk van Beers wilde bijvoorbeeld  één grote voetbalclub, terwijl wij gewoon Sparta’25, ASV’33, ELI en Mariahout wilden behouden. Maar over het algemeen werden we het vrijwel eens op alle fronten. Als je, zoals  eerder al gezegd, elkaar maar de ruimte geeft.” 

Samenwerken
Samenwerken is volgen Noud het sleutelwoord. “Als we samen de oplossing hebben gevonden voor een probleem/uitdaging, dan moeten we ook met zijn allen de schouders eronder zetten, geen groepen uitsluiten. Samenwerken met collega’s en andere besturen. Op die wijze hebben we als Laarbeek in het verleden veel bereikt.”

Tot 2002 bleef Noud van Geffen direct betrokken bij de Laarbeekse politiek. Vanaf toen ging hij het van een afstand volgen. “Ik zat alles bij elkaar 28 jaar in de gemeenteraad, met ook best wel wat verantwoordelijkheid. Achteraf gezien heb ik het besluit toen te snel genomen. Ik betrapte mezelf er namelijk wel eens op dat ik bij bepaalde dingen dacht: ‘zo moeten ze het niet doen’.” 

Tegenwoordig volgt Noud de lokale politiek minder dan voorheen, maar hij kijkt terug op geweldige momenten. “Besturen is heel compromisgevoelig. je kunt wel op je strepen gaan staan, maar je kunt beter denken: ‘hoe lossen we dit samen op?’  Zo hebben we (samen met de provincie) vrijliggende fietspaden aangelegd bij de rotonde tussen Beek en Donk. Hebben we gezorgd dat in heel Laarbeek afvalcontainers kwamen (Beek en Donk had nog gewoon vuilniszakken, red.), zijn schoollocaties vernieuwd en is er kunst gepaatst langs de S24 (de huidige N279).” 

Laarbeekse burgemeesters:
- Henk van Beers (1997 - 2003)
- Hans Gilissen (2004 - 2010)
- Nellie Jacobs - Aarts (2010-2011, waarnemend)
- Hans Ubachs (2011 - 2014)
- Frans Ronnes (2014 - 2016, waarnemend)
- Henk Willems (2016, waarnemend)|}
- Frank van der Meijden (2016 - )

Samenstelling gemeenteraad:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Laarbeek_(gemeente)

Noud van Geffen