Afbeelding
Foto: Martin Prick

Jac en Arianne Babin 50 jaar getrouwd: ‘Geen geheimen, we doen alles samen’

Human Interest

Lieshout - Het onderwijsechtpaar Jac (75) en Arianne (76) kent elkaar al bijna 56 jaar. Afkomstig uit Esch (Jac) en Sint Michielsgestel (Arianne) wonen ze sinds 2008 in een voortreffelijke buurt (’zet er dat vooral bij!!’) in Lieshout. Jarenlang woonden ze in het prachtige Zijtaart. Op woensdag 23 maart zijn ze 50 jaar getrouwd.

Dansen in een danszaal was vroeger vaak dé manier om elkaar te ontmoeten. “We zaten aan dezelfde tafel in de zaal. Arianne heeft mij toen gevraagd”, zegt Jac. Arianne stond op dat moment al voor de klas en Jac studeerde voor onderwijzer. “Ik heb eerst een jaartje verloren met een andere opleiding. Toen ik hoorde dat je na die opleiding niet meer naar vrouwen mocht kijken, ben ik ermee gestopt”, vertelt hij lachend. Na zijn diensttijd ging Jac werken op een basisschool in Liempde. Jarenlang was ‘juffrouw Arianne’ leerkracht op de basisschool in Gemonde.

Ze trouwden ‘voor de kerk’ op 23 maart 1972, voor de belasting wat eerder zoals toen gebruikelijk was. “Ons huwelijk was één groot kinderfeest”, vertelt Arianne, “Alle kinderen van twee scholen waren in de kerk en op de receptie.” Ze vestigden zich in Schijndel. Na een jaar vonden ze hun droomhuis in de vorm van een boerderij in Zijtaart. “De boerderij stond aan een zandweg, er woonde verder niemand!”, lacht Arianne. Eén van de hobby’s van Jac, klussen, kwam goed van pas, want er moest nogal wat worden aangepast aan de boerderij. “Als ik thuis kwam uit school zorgde Arianne dat de stenen al klaar stonden op de steiger”, vult Jac aan. Na een paar jaar stapte hij over naar de Edith-Steinschool in Zijtaart en ging hier 35 jaar door het leven als ‘mister Babin’. Ze kregen in die woonplaats twee zonen, Mirco en Milan. Die zorgden ervoor dat de familie werd uitgebreid met de geweldige schoondochters Caroline en Yvonne en ook vier prachtige kleinkinderen: Stella en Wessel, Kayden en Fabijan.

Nu ze allebei van hun vrije tijd kunnen genieten is er ruimte voor hun hobby’s. Natuurlijk zijn de kinderen en kleinkinderen heel belangrijk voor hen. Prominent zijn de foto’s in de huiskamer aanwezig. Jac houdt van volleybal bij de club ‘Voll’ en driemaal in de week wandelt hij met de buren bij een wandelclub met de veelzeggende naam ‘Wc te voet’. Schrijven doet Jac voor De MooiLaarbeekKrant: de column ‘Eigen Wijsheden’ en de rubriek ‘Gek van…’. Arianne houdt van lezen, puzzelen en kaarten met kaartclubje ‘Skuppenvrouw’. Samen fietsen ze veel, spelen fanatiek Scrabble of zitten gezellig te ‘Keezen’ (bordspel red.)

Op de vraag van De MooiLaarbeekKrant welke geheimen er aan het succes van hun langdurige relatie ten grondslag liggen, antwoorden ze kort en krachtig: “Geen geheimen! Wij doen alles samen, zelfs de stenen bij de verbouw van de boerderij in Zijtaart hebben we allebei in handen gehad.” Ze gaan hun gouden huwelijksfeest met kinderen en kleinkinderen vieren, in een huisje ergens op de Veluwe.

Afbeelding