Afbeelding

Structureel onderbezetting bij Laarbeekse brandweer

Human Interest

Laarbeek - Als je aan een kind vraagt wat hij later wil worden, dan is de kans groot dat hij ‘brandweerman’ zegt. Toch heeft de brandweer in Laarbeek, en eigenlijk in heel Nederland, structurele onderbezetting. Zij zijn dus dringend op zoek naar mannen en vrouwen die zich willen inzetten voor het veiliger maken van de leefomgeving van de inwoners in onze gemeente. 

In Laarbeek zijn er drie kazernes, namelijk in Beek en Donk, Aarle-Rixtel en Lieshout. Deze drie kazernes zorgen ervoor dat het binnen Laarbeek mogelijk is om overal, enkele buitengebieden uitgezonderd, binnen acht minuten ter plaatse te zijn. Iedere kazerne zou moeten bestaan uit 18 brandweermannen en/of -vrouwen, maar vaak wordt dit aantal niet gehaald. “Daar zitten we structureel onder, dus dat is een serieus probleem waar we mee te kampen hebben. We zijn een vrijwillige organisatie, dus mensen hebben ook hun reguliere werk en kunnen niet altijd beschikbaar zijn”, zo vertelt teamleider repressie Toon van den Broek.

Als de brandweer een melding krijgt dan wordt via piepers het hele korps van de desbetreffende kazerne opgeroepen. Zij kunnen dan zelf direct aangeven of ze beschikbaar zijn of niet. “Zo hebben wij direct een overzicht wie eraan komen. Voor een uitruk is 6 man nodig; 4 manschappen, 1 chauffeur en 1 bevelhebber. Iedereen is daarin even cruciaal, maar het gebeurt té vaak dat deze functies onderbezet dreigen te raken. Dat willen we voorkomen en dus zijn we écht op zoek naar meer vrijwilligers.”

Procedure
Iemand die zich aan wil sluiten bij de brandweer gaat direct meedraaien bij de post. Hij/zij gaat mee met de oefeningen, maar gaat ook een opleiding volgen. “Alles draait om verantwoordelijkheid en veiligheid. Na ongeveer een jaar ben je allround brandweerman en kun je alles zelfstandig doen. Daarna zijn er nog extra mogelijkheden als je bijvoorbeeld de ambitie hebt om chauffeur of bevelhebber te worden. Het is dankbaar en uitdagend werk, maar vergt bovenal veel teamwork. Een klus samen klaren geeft een geweldig gevoel, dat maakt het zo bijzonder.”

Bij de brandweer is geen uitruk hetzelfde en is het werk erg divers. “Je hoort vaak dat mensen de brandweer wel bellen als ze het even niet meer weten. Dat zorgt er ook voor dat wij overal terecht komen. Natuurlijk rukken we uit bij een brand, maar ook bij Iemand die vastzit, een omgevallen boom op de weg of een kat in de boom. Het werk is technisch uitdagend, maar ook veelzijdig. Je weet nooit wat je over twee minuten aan het doen bent.”

Het werken voor de brandweer is vrijwillig, maar in de basis staat er wel een nette vergoeding tegenover. Ook kan de brandweer bemiddelen tussen werkgever en werknemer om de opties te bespreken die er zijn. Inwoners van Laarbeek tussen de 18 en 40 jaar krijgen binnenkort een persoonlijke brief, die ondertekend is door burgemeester Frank van der Meijden en Petra de Kam, directeur Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, met daarin de oproep om zich aan te sluiten bij de brandweer. Wil je in de tussentijd meer informatie ontvangen of jezelf al direct aanmelden, dan kun je contact opnemen met een posthoofd op locatie. Dit zijn:

- Beek en Donk; Bregje Rooijakkers bregjerooijakkers@vrbzo.nl 06-48885984
- Lieshout: Peter van Vlerken; petervanvlerken@vrbzo.nl 06-34000290
- Aarle-Rixtel: Arjan van Boxtel; arjanvanboxtel@vrbzo.nl 06-53426997

Ook kun je op www.jouwbrandweer.nl kijken voor meer informatie. Daar kun je vervolgens je naam achterlaten en dan word je uitgenodigd voor een informatieavond.

Toon, die zelf al 40 jaar bij de brandweer heeft gewerkt sluit af met: “Ik heb heel veel mooie momenten, maar natuurlijk ook treurige moment gehad. Ik heb veel meegemaakt, maar spijt dat ik bij de brandweer ben gegaan heb ik nooit gehad. Er is niks mooier dan mensen helpen en dat wordt heel erg gewaardeerd.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding