Eefje en haar man Riny.
Eefje en haar man Riny. Foto: alsfilmsteropdefoto.nl

Eefje is ongeneeslijk ziek en maakt een laatste plaat: ‘Wij willen graag iets moois achterlaten’

Human Interest

Beek en Donk - Een verschrikkelijke onheilstijding krijgen, je bent ongeneeslijk ziek. Wat ga je dan doen? De in Beek en Donk wonende Eefje Terschegget had nog een grote wens. Ze is gek van muziek en wilde graag nog een vinyl album opnemen. Daar is ze nu, samen met haar man Riny Raijmakers, mee bezig. De wens van Eefje wordt mede mogelijk gemaakt door de stichting No Guts, No Glory.

Eefje en Riny kennen elkaar tien jaar en zijn twee jaar geleden getrouwd in Bali, vorig jaar hier in Laarbeek nog eens bij de burgerlijke stand. Eefje en Riny (samen het muzikale Americana-duo Evrin) hebben elkaar ontmoet via de muziek en er ontstond bij de eerste ontmoeting al een muzikale klik. “Dit heeft ons al veel moois opgeleverd, naar prachtig plekken en mensen gevoerd. Een muzikaal avontuur.” 

Eefje had nog nooit van de stichting No Guts, No Glory gehoord. Tot een vriend ziek werd. “Geert Leenders, muzikant van ‘The Stardusters’, had kanker en No Guts, No Glory had een fantastisch festival voor hem georganiseerd. Dat heeft op ons (en vele anderen) een hele diepe indruk achtergelaten”, vertelt Eefje.

Toen bij Geert ongeveer een jaar geleden een tumor werd geconstateerd, bleek een maand later bij Eefje ook een tumor te zitten. “Dus we hadden ineens best veel contact. Tja, ineens waren we ook lotgenoten.”

Bij Eefje bleek de soort kanker van zeldzame aard (urologisch). Probleem daarbij is, geen geregistreerde behandeling, geen studies, literatuur en onderzoeksresultaten. Het geluk was dat zij met een operatie geholpen kon worden, dus alles weghalen (dat is de blaas en zeg maar bijna alle organen onder de gordel). Veel dus, maar de operatie had ze goed doorstaan in het Radboud te Nijmegen. “Alles weg en schoon. Dus herstellen en doorgaan. Heel blij waren we!.”

Uitzaaiingen
Na een een paar maanden volgde de eerste controle, die zag er goed uit. Bij de tweede controle, 12 januari 2022 ging het opnieuw mis. “Geen goed nieuws, er werden een aantal plekjes gevonden, uitzaaiingen. Ja, een probleem, het is immers nog steeds een zeldzame kanker, dus we wisten dat er niet zo’n gunstig scenario zou volgens. Allereerst werd er een experimentele behandeling aangeboden.”
Helaas na onderzoek bij Eefje werd niet de juiste match gevonden waar ze naar op zoek waren. Nu hadden de doktoren van het Radboud een chemo uitgedokterd waarvan ze denken dat het het best benadert bij wat Eefje heeft: levensverlengend en het label ongeneeslijk ziek. Meer kunnen ze er op dit moment niet van maken. Eefje is in dit geval zelf het onderzoek. “Heel spannend en onzeker allemaal, het is erop of eronder. We houden rekening met levensverwachting van minimaal een jaar. Alles wat er onverwachts bijkomt is mooi meegenomen, dat zal de komende tijd uitwijzen.” Eefje is net begonnen met de chemo. Ze voelt zich goed, is niet ziek en blijft positief.

Omdraaien naar iets positiefs
En dan ga je nadenken over wat je nog graag zou willen. “Hoe draaien we dit scenario om naar iets waar we heel erg blij van worden? Met muziek natuurlijk! Wij wilden graag een vinyl album opnemen. Met mooie nieuwe liedjes die we hebben geschreven. Daarna natuurlijk nog een mooi concert/release party (met alle mensen die ons hebben geholpen).”

Alleen kregen ze dit niet voor elkaar. Daar was steun voor nodig. “Voordat we No Guts, No Glory aanschreven hebben we zelf al een oproep gedaan op social media. Voor donaties, mensen die ons willen helpen met een studio, muzikanten die eventueel pro-deo willen spelen, sponsors etc. We hebben al veel aanmeldingen en dat kan alleen nog maar meer worden in samenwerking met No Guts No Glory. Wij willen graag iets moois achterlaten en herinneringen maken.”

Een groot deel van de opbrengst van het album doneren Eefje en Riny met liefde aan de stichting No Guts, No Glory. “Dat verdienen ze, dan is de cirkel weer mooi rond.”