Ilona Janssen
Ilona Janssen Foto: Bert Janssen

Mariahoutse ‘fashionista’ wil mensen aan het denken zetten

Human Interest

Mariahout - Ilona Janssen uit Mariahout studeert Fashion Tailor op het Summa College in Eindhoven. Met haar examenproject hoopt ze bezoekers van Crafted, het festival voor creatief vakmanschap in Eindhoven, te inspireren. 

Van de tekentafel, naar het atelier en weer terug. Sinds februari is Ilona Janssen (23) uit Mariahout al bezig met de voorbereidingen voor festival Crafted. “Ik heb er zin in, maar vind het ook wel echt spannend hoor”, vertelt ze enthousiast. “Je weet nog niet hoe het totaalplaatje er uit ziet. Daar ben ik heel benieuwd naar.” De Mariahoutse fashionista rondt momenteel haar tweede mode-opleiding op het Summa College af. “Ik heb eerst de opleiding Junior stylist gedaan”, zegt Ilona. “Daar leerde ik vooral het ontwerpen van kleding, maar ik wil ook kleding maken”, vervolgt ze. Na haar eerste studie mocht Ilona instromen in het tweede jaar van de opleiding Fashion Tailor. “De basis en een stuk theorie kende ik al, dus ik mocht gelukkig het eerste jaar overslaan”, zegt ze. Op het Summa-festival Crafted toont Ilona haar examenproject in een fashionshow. “Het is hartstikke gaaf om het werk dat je hebt gemaakt ook daadwerkelijk te laten zien aan anderen. Daar doe je tenslotte het voor”, vertelt ze. “Ik wil andere mensen graag inspireren met mijn werk.”

‘Lef tonen’
De kledingstukken die Ilona ontwierp en maakte voor Crafted moesten gaan over het tonen van lef. “De modellen die mijn kleding dragen, komen tijdens de show op in donkere, basic, mantels. Halverwege de catwalk gooien ze die van zich af en daaronder dragen ze kleding met allemaal felle kleuren en printjes”, zo verklapt ze haar project. De boodschap die de fashionstudente met haar werk wil uitdragen is dat iedereen zichzelf moet zijn. “Ik wil dat iedereen nadenkt over vragen als ‘wie ben ik’ en ‘waar voel ik me prettig in’. Tijdens het proces heb ik veel over mezelf geleerd. Zelf draag ik bijna altijd kleding in donkere kleuren. Nu probeer ik af en toe wat meer kleur of printjes te dragen”, zegt ze.

Ontwerpen theaterkostuums 
Ilona droomt van een carrière als maakster van theaterkostuums. Voor het zover is, gaat ze eerst verder met het opbouwen van haar portfolio op het Instagramaccount ‘Atelier Ilona Janssen’. Als ze daar niet mee bezig is, dan is ze te vinden in een bruidszaak in Eindhoven. “Daar help ik met het ontwerpen en op maat maken van bruidskleding”, aldus Ilona, die na haar afstuderen een krabbel kan zetten onder een fulltime contract bij de bruidszaak.

Crafted 
Festival Crafted wordt 30 juni gehouden in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven, het centrum van design, fashion en creatief vakmanschap. Het Summa College geeft met het festival maar liefst tweeduizend (examen) studenten uit creatieve beroepen een podium. Vanaf 17.30 uur wordt in vier hallen een uitgebreid programma geserveerd met tientallen activiteiten. Zo staan meerdere modeshows, kunstwerken, hapjes en drankjes en andere zaken op de rol. Het festival heeft dit jaar als thema: ‘Ontmoet de makers van de toekomst’.