Afbeelding
Foto: DeMooiLaarbeekKrant

Ongeneeslijke zieke Clemence Hurks organiseert 50/50 challenge: ‘Mensen stimuleren om in beweging te komen’

Human Interest

Laarbeek - Wat ga je doen als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent? Clemence Hurks kwam, nadat ze de nodige behandelingen had ondergaan, met het idee om andere mensen meer aan het bewegen te krijgen. Daarvoor organiseert ze op 2 oktober de 50/50 challenge. Om mensen in beweging te krijgen èn geld op te halen voor het goede doel: de verbetering van kwaliteit van leven van adolescenten en jongvolwassen kankerpatiënten tussen de 18 en 39 jaar van het Maxima Oncologisch Centrum te Veldhoven.

Baarmoederkanker, met uitzaaiingen naar haar longen. Die onheilstijding kreeg Clemence Hurks te horen op 27 maart 2017. Ongeneeslijk ziek, vertelden de doktoren van het UMC Utrecht en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Haar levensverwachting: één tot vijf jaar. “Maar dichterbij de een dan de vijf”, vertelt Clemence als we aan de koffie zitten bij Lifestylecenter Laarbeek. Vanaf die dag verandert haar wereld. “De grond verdwijnt onder je voeten als je het hoort.” 

Bucketlist afwerken
Clemence gaat de medische molen in en wonderwel slaan de behandelingen aan. “In het eerste jaar ga je je bucketlist afwerken. Zo ben ik onder meer gaan parachutespringen en ballonvaren. Tussendoor kreeg ik in het ziekenhuis mijn behandelingen. Het gaat goed”, lacht Clemence. “Ze kunnen tot nu toe geen groei zien. Hoe langer het wegblijft, hoe groter de kans is dat het ook niet meer terugkeert. Dat zijn wel dingen waaraan je vaak denkt. Het zou zomaar kunnen dat ik die ene uitzondering ben... Ik heb de dood aangekeken, maar voel me nu goed. Mentaal is het wel erg zwaar.”

Omdat Clemence tijdens haar medische behandelingen graag aan haar fysieke gezondheid wilde blijven werken, kwam ze in contact met Lifestyle Center Laarbeek. Daar geven ze onder meer oncologische fysiotherapie. “Ik krijg hier de begeleiding die ik wilde. Het is voor mij precies goed in balans. Ik voel me hier ook erg welkom en dat is een belangrijk iets.” 

Vitaalste idee
Tijdens het sporten ontstond bij Clemence het idee om meer mensen in beweging te krijgen. Ze deed mee aan ‘Het Vitaalste idee van Laarbeek’ en kreeg daar geldelijke steun om haar evenement ook echt te gaan organiseren: De 50/50 challenge. “De 50/50 Challenge is géén wedstrijd maar een beweeg-evenement waarbij teams van twee personen, drie verschillende sporten gaan beoefenen. Het is als team de bedoeling dat je sámen en gelijktijdig dezelfde afstanden aflegt.” En iedereen kan meedoen, benadrukt Clemence. Er kan gezwommen worden bij Ezzy’s, maar ook indoor-roeien is een optie. Spinning-fietsen, echt fietsen, rolskieën, skeeleren, rolschaatsen en wandelen. Alles zal op 2 oktober plaatsvinden rondom Lifestyle Center Laarbeek en zwembad Ezzy’s. “Het wordt een evenement waarin we het allemaal samen doen. Ik wil mensen stimuleren om in beweging te komen, maar het wordt ook een gezellige dag. Ik ga ervoor om 125 teams die dag in beweging te krijgen, 250 personen dus.”

Leefstijl veranderd
Toen Clemence ruim vijf jaar geleden het slechtste nieuws dat je maar kunt krijgen, kreeg te horen, stelde ze zichzelf direct een doel. “Omdat ik mijzelf nog te jong vond om dood te gaan had ik direct één groot doel voor ogen en dat was om 50 jaar oud te worden en Sarah te zien.” Komende augustus is het zover. De verwachte levensverwachting die doktoren haar gaven, heeft ze verslagen. “Ik heb mijn leefstijl veranderd en voor mijn gevoel heb ik het daaraan te danken. Daarom hoop ik ook bij anderen die bewustwording te creëren.”

Een volgend doel heeft Clemence zich ook gesteld. “Op 10-10-2025 ben ik 25 jaar getrouwd.  Dat motiveert me ook enorm. Ik heb aan mijn partner Etty enorm veel steun. Er wordt veel aan mij gedacht, maar niet aan haar. Zij motiveert mij ook om dit nu allemaal te doen.” 

Kijk voor meer informatie of voor het inschrijven op www.geefomhetleven.nl