Moniek de Groof (derde van rechts) met de koning en koningin
Moniek de Groof (derde van rechts) met de koning en koningin

Ook Moniek de Groof ging in gesprek met koning en koningin

Human Interest

Laarbeek/Gemert - Koning Willem Alexander en koningin Máxima brachten vorige week een bezoek aan de Peel. Op diverse plekken gingen ze in gesprek met bewoners of ondernemers. Zo ook met Moniek de Groof, van De Groof Uitvaartverzorging Beek en Donk.

“Het was een heel bijzondere dag. Niet iedereen maakt het natuurlijk mee om in gesprek te mogen met de koning”, zo vertelt Moniek, die tijdens haar vakantie in Spanje werd opgebeld. “De gemeente Gemert wilde graag een ondernemer uit Laarbeek uitnodigen om met de koning of koningin in gesprek te gaan over de gevolgen van corona. Natuurlijk was ik erg enthousiast en wilde ik dit wel. Ik moest het bezoek van de koning aan Gemert wel nog even stilhouden en na mijn vakantie ben ik uitgenodigd op het Gemeentehuis in Gemert om de dag voor te bespreken. Samen met drie anderen mochten wij ons verhaal vertellen. Wat de gevolgen van covid zijn en wat wij daar nu nog van merken. De verhalen maakte duidelijk dat de impact van corona nog steeds behoorlijk is en dat niet voor iedereen corona achter ons lijkt te liggen.”

Op de dag zelf mochten vier mensen in gesprek met de koningin en mocht Moniek, samen met drie anderen, in gesprek met de koning. “Het was een fijn gesprek waarin de koning oprecht geïnteresseerd was. Hij vroeg naar onze verhalen en bijvoorbeeld of de maatschappij nu rekening houdt met de gevolgen van long-covid en of daar nog meer op ingespeeld moest worden. Ook wilde hij graag weten hoe het nu met de mensen gaat. En of het ons nu bezig houdt dat er in de toekomst mogelijk opnieuw corona opduikt. Als uitvaartondernemer is je verhaal uiteraard totaal anders dan dat je in je persoonlijke leven een verlies hebt geleden of zelf covid aan den lijve hebt ondervonden. Toch was voor elk verhaal ruimte en had elk verhaal zijn eigen emotie.”

Moniek ervaarde het als erg prettig om op deze manier gehoord te worden door de koning. “Hij was vriendelijk en zorgde ervoor dat je je op je gemak voelde. Ook de koningin was erg vriendelijk. Ze leefde erg mee en dit werd als zeer steunend ervaren. Het is bijzonder hoeveel zo’n koninklijk bezoek teweegbrengt. Hoeveel die positiviteit dit veroorzaakt en hoe steunend dit is voor de rouwprocessen die nog steeds gaande zijn. Ik heb het heel bijzonder gevonden dat ik door de gemeente Gemert ben uitgenodigd voor deze bijzondere dag. Ik heb genoten en ben erg dankbaar voor deze herinnering die ik niet meer zal vergeten.”

!