Afbeelding
Foto: Martin Prick

Toon en Cisca van den Hurk-Meijers 60 jaar getrouwd

Human Interest

Lieshout - In hun gezellige woning op het erf van de boerderij, die door zoon Frans wordt bestierd, laat Cisca trots de felicitatie van de koning zien voor hun diamanten huwelijk. Hun twee zonen, Ad en Frans zorgden in totaal voor zes kleindochters en één kleinzoon: Jessica, Ilse, Marinja, Anneke, Sylvia, Petra en Tony. Er zijn ook al vier achterkleinkinderen, Lindy, Sofie, Guus en Lotte. 

“Een hele gezellige groep als ze allemaal bij elkaar zijn”, lacht Cisca. “En we zijn er erg blij mee “, vult Toon aan. Toon en Cisca leerden elkaar kennen op dansles. Op Eeneind was er een boer, Van den Boogaard, die dansles gaf in het middaguur aan de mensen die dat wilden. “Tegen betaling kreeg je dan les in de foxtrot, de tango, de wals en nog wat andere dansen. Dat deed hij gewoon in de huiskamer en die moest dan ook eerst leeggeruimd worden”, leggen Toon en Cisca uit. Ze zijn op 25 mei 1963 getrouwd in de oude kerk in Gerwen.

Voetbalveldje
Toons ouderlijke boerderij stond in Son, aan de rand van Eindhoven. Toen met de uitbreiding van Eindhoven de boerderij in de weg stond is alles in 1982 verkocht aan de gemeente en werd een boerderij in Lieshout gekocht. Oorspronkelijk werden er zowel koeien, varkens als vleeskalveren gehouden. Nu is het bedrijf alleen ingesteld op koeien. Dichtbij de plaats, waar de ouderlijke boerderij stond, ligt nog een voetbalveldje, dat is de tachtiger jaren is aangelegd door Toon. Dit voetbalveldje genaamd FC Aanschot ligt er nog steeds en draagt nog steeds die naam.

Hobby’s
De grootste hobby van Toon is voetbal. Hij is PSV-fan in hart en nieren. Jaren had hij een seizoenkaart, maar: “Tegenwoordig is het alleen nog maar kijken op tv”, lacht Toon. In het verleden heeft hij ook nog wat aan volleybal gedaan, “Maar vader is een en al voetbal”, zegt zoon Frans. Verre reizen heeft het paar nooit gemaakt. De meeste bestemmingen waren in Europa en dan voornamelijk naar bedevaartsplaatsen. Zo is Cisca zes keer naar Lourdes geweest. Vooral de reizen naar Medjugorje in het voormalige Joegoslavië hebben veel indruk gemaakt. Cisca en Toon vertellen honderduit, vooral over de eindeloze rij hokjes, die ze zagen. “We dachten eerst dat het kleedhokjes waren, of WC’s”, legt Cisca uit, “Maar het bleken biechtstoelen, waarvoor in de avond lange rijen gelovigen stonden te wachten op hun beurt,” Cisca heeft veel vrijwilligerswerk gedaan in de kerk en gewaakt bij heel veel stervende mensen, waarvan de kinderen niet genoeg tijd hadden. Voor haar werk heeft ze een koninklijke, maar ook een pauselijke onderscheiding verdiend.

Op dit moment is Toon toch nog vaak op de boerderij te vinden, want hij is altijd erg handig geweest. “Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken”, vertelt Frans. Moeder Cisca is, zoals Frans het uitdrukt, de veegmachine. Ze houdt ervan, dat alles netjes en opgeruimd is. De gezondheid van het diamanten bruidspaar is goed, al heeft Toon wat last met lopen en horen: “Maar ja, dat mag op deze leeftijd.” Binnenkort volgt er natuurlijk nog een feest om het heuglijke feit te vieren!