Afbeelding

Jongeren genieten van afterparty carnavalswagens in Mariahout

Human Interest

Mariahout - Vorig jaar hielden Laarbeekse jongeren na de verschillende optochten een afterparty met de carnavalswagens op de parkeerplaats bij sportpark De Heibunders in Mariahout. Ze regelden onder meer een friet- en toiletwagen en iedere ochtend werd de rotzooi opgeruimd. Toch waren ze eén belangrijk ding vergeten; de vergunning. Daardoor werd door de gemeente vroegtijdig een einde gemaakt aan het gefeest. Dit jaar hadden de jongeren ook de vergunning geregeld en kon iedere avond het feest losbarsten.

“Het is dit jaar super goed verlopen. We hebben er erg veel tijd en energie ingestoken en dan is het prachtig dat iedereen het zo naar zijn zin heeft gehad”, vertelt een trotse Bart van Duijnhoven namens de organisatie. Die energie en tijd zat hem vooral in het regelen van een vergunning. “We hebben een evenementenvergunning aan moeten vragen, maar dat betekent ook dat we het terrein af moesten sluiten met hekken en alleen mensen binnenlieten die een bandje hadden. Ook was er EHBO en beveiliging aanwezig en moesten er voldoende wc’s en een waterpunt zijn. Daarnaast moesten we er ook voor zorgen dat alles goed opgeruimd werd na afloop.” Een hele waslijst, maar de Laarbeekse jongeren hielden zich er goed aan en kijken er met een goed gevoel op terug.

Één groot feest
Dat geldt ook voor de gemeente, die zag dat de jongeren het dit jaar allemaal op orde hadden. “De gemeente, waaronder de tijdelijke burgemeester, is ook nog een aantal keer langsgekomen om te kijken hoe het allemaal verliep. Ze gaven aan dat ze heel tevreden waren, dus dat is mooi om terug te horen als organisatie”, vervolgt Bart. “Van tevoren ben je toch een beetje bang dat er iets gebeurt of dat je ergens tegenaan loopt waardoor het evenement in gevaar komt, maar gelukkig hebben we nergens last van gehad en zijn we super tevreden. Het was vier avonden volle bak en één groot feest.”

Dagelijks konden zo’n 600 jongeren hun plezier niet op na alle carnavalsoptochten. De vier wagens van de Laarbeekse carnavalsgroepen Ut Kumt Nie Zo Nauw, Le Paire de Loule, Vol Gas en De Wilde Zwijnen reden ieder hun eigen optocht en kwamen na afloop bij elkaar op sportpark De Heibunders in Mariahout. Ze begonnen meestal rond een uur of 16.00, afhankelijk van hoelaat de optocht klaar was, en eindigden altijd om 21.00 uur. Dan ging de muziek uit en vertrok iedereen voldaan van het terrein. Achteraf kreeg de organisatie dan ook alleen maar positieve reacties van alle bezoekers. “We hebben als organisatie echt veel berichtjes gekregen dat alles goed geregeld was en dat ze hopen dat er nog vele jaren volgen. Als ik vanuit onze groep kijk willen we dat zeker voortzetten. We merken dat we het allemaal wat serieuzer aanpakken en dat geeft voor ons ook wat meer rust. Dit is een betere en veiligere manier dan vorig jaar. Iedere groep was het erover eens dat het goed geregeld was en dat ze het zo willen doorzetten.”

Weersvoorspelling
Even leek het weer nog roet in het eten te gooien, maar ook daar werd aan gedacht. “We hielden de weersvoorspellingen continu in de gaten en zagen dat de kans aannemelijk was dat het ging regenen in de avonden. Omdat we er vooraf erg veel tijd en energie in hadden gestoken wilden we niet dat er vroegtijdig een einde aan kwam als het ging regenen. Daarom hebben we op vrijdag gelukkig nog vlug kunnen schakelen zodat we een tent op konden zetten en iedereen droog bleef. Dat bleek een goede keuze.”

Geslaagde editie
Inmiddels is carnaval alweer een week voorbij en is ook weer alles schoon op het sportpark. “Iedere dag verzamelden we om 10.00 uur in de ochtend voor een grove schoonmaak zodat de grootste rommel weg was. Op woensdagochtend deden we een grote schoonmaak en nu ziet het er weer spic en span uit.” Dat ook tot tevredenheid van de buurt, van wie de jongeren volledige medewerking gekregen hebben. “We hebben van tevoren contact gehad met de buurt, maar iedereen was er positief over. De eerste geluiden zijn dus goed. We kijken terug op een hele mooie en geslaagde editie.”

Afbeelding
Afbeelding