Afbeelding

Arnold en Ricky Van der Vegt- De Graauw 60 jaar een paar

Human Interest

Beek en Donk - Op 15 mei 1964 trouwden Arnold (81) en Ricky (77) in de Veghelse kerk. Sinds die tijd wonen ze in Beek en Donk. Erg lang was dat in de Lijsterlaan, daarna in de Dorus van den Elsenhof. Het echtpaar kreeg drie kinderen: Heidi, Arno en Bianca. Inmiddels zijn er ook kleinkinderen: Sven, Esmée, Patrick, Chantal, Sharon, Cas en Ilona. Fedde en Fijs zijn de twee achterkleinkinderen van Arnold en Ricky.

Het begon allemaal, zoals in zoveel gevallen, tijdens het uitgaan. Dat Arnold eens een keer met zijn vriendenclub meeging naar café De Kroon in Veghel, was puur toeval. Daar ontmoette hij Ricky en hoewel het ’s avonds om 10.00 uur uit was met de pret, want dan moest Ricky thuis zijn, heeft de ontmoeting geleid tot een diamanten huwelijk. Op de huwelijksdag werd er thuis gefeest, heel gebruikelijk in die tijd.

Werken
Arnold is altijd scheerder geweest in de textielindustrie. Hij werkte bij de fabriek van Van Asten. Daar maakten ze dekens. Die kon een werknemer verdienen door goed gedrag. “Als je drie maanden netjes op tijd begon en je werk niet te vroeg beëindigde, kreeg je een cadeau. Je kon dan kiezen uit een aantal modellen dekens. Dat was heel welkom in die tijd, want wij sliepen meestal onder onze jassen”, vertelt Arnold. Een scheerder zorgde ervoor dat de scheerdraden goed werden ingevoerd in het weefgetouw, zodat de horizontale inslagdraad op de goede plaats kwam. Zo ontstond er dus door schering en inslag een deken. Ricky werkte op een stomerij, waar het haar taak was het gestoomde goed nog eens extra te controleren op hardnekkige vlekken. “Die zaten vaak in het ondergoed”, lacht Ricky. Samen met uw verslaggever hebben we even gelachen over de functie van ‘pisstomer’ (red). Al 70 jaar is Arnold lid van Sparta 25, zijn grote passie. Tot zijn 57e voetbalde hij nog, nu is hij vrijwilliger bij ‘zijn’ club. Hij heeft na zijn pensionering molens op schaal gemaakt, die hij verkocht in Nederland en veel in Duitsland. De daar wonende Nederlanders kochten die graag als een herinnering hun thuisland. Het maken van die molens pikte Arnold op van zijn grote leermeester Jan Geeven.

Naar de zin
Het echtpaar heeft veel gereisd, altijd met de Solmar-bussen. Vaak ging de reis naar Benidorm of Salou. Benidorm echter bleef de voorkeur houden. Op dit moment zijn ze met reizen gestopt. Omdat ze allebei wat lichte gezondheidsproblemen hebben, blijven ze graag thuis. Arnold kijkt graag sport en dan doet Ricky gezellig mee. In de Dorus van den Elsenhof is een groepje bewoners, dat allerlei leuke activiteiten organiseert. Daar zijn Arnold en Ricky heel blij mee. Zo is er een goed contact ontstaan tussen alle bewoners. Het is daarom geen verrassing dat het feestje ter gelegenheid van hun diamanten mijlpaal in het centrale zaaltje gevierd zal worden met de hele familie.

Afbeelding