Afbeelding

Kindervakantieweek Lieshout maakt zich op voor 50-jarig jubileum

Kinderen & Tieners

Tekst: Alexander Brutsaert

Lieshout Kindervakantieweek Lieshout mag deze zomer vijftig kaarsjes uitblazen. Het coronavirus zou nog roet in het eten kunnen gooien voor het gouden jubileum, al blijft het bestuur geloven dat het door kan gaan.

Begin
In 1970 is het idee ontstaan om voor Lieshoutse kinderen die niet op vakantie (kunnen) gaan iets leuks te bedenken. Daarna is het hard gegaan en is de traditioneel laatste week van de zomervakantie de week van de zeskampen, modderspellen, hutten bouwen en feestavonden geworden. De locatie is in die jaren niet altijd hetzelfde geweest. De kindervakantieweek is begonnen op het veld bij het huidige Dorpshuis en heeft zich bovendien gesetteld op het Floreffeveld, Kuipersplein en Manege D’n Perdenbak voordat het huidige Sportpark ‘t Luijtelaar de plek geworden is.

Bestuursleden Coen Verbakel (39) en Ilse Ruys (24) kunnen zich de beginjaren niet herinneren of afleiden van beelden. “Helaas zijn er weinig foto’s en archieven van de beginjaren beschikbaar”, zegt Coen een beetje teleurgesteld. Hij doet daarom meteen een oproep: “Mocht je nog oude foto’s hebben, dan zijn die natuurlijk altijd welkom.” Het bestuur wil namelijk een reünie gaan organiseren en daarvoor wil ze graag oude beelden gebruiken van de afgelopen decennia.

Terugblik
Ilse kan zich nog goed herinneren waarom ze als kind graag meedeed aan de kindervakantieweek. “Het was altijd de week waar ik zo graag naar uitkeek. Ik vond het vooral leuk dat veel dorpsgenoten erbij waren.” Coen blikt eveneens terug, meer in het algemeen. “De week is ieder jaar doorgegaan. Er is nooit een algehele afgelasting geweest. Een aantal jaar geleden waren we wel genoodzaakt om één dag te skippen vanwege slecht en regenachtig weer. Daar bleef het toen bij.”

Het tweetal vindt het leuk dat er elk jaar een thematiek wordt gebruikt. Dit jaar zal De Grote Jubileum Show het thema zijn, wat er natuurlijk goed bij past.

Jubileum feest
De plannen voor het lustrumfeest zijn gemaakt, maar nog niet helemaal rond. In de week van 17 t/m 21 augustus zal de vijftigste editie plaatsvinden. Daarvoor, op 15 augustus, wordt er een groot zeskamp gehouden en daarbij volgen een reünie en feestavond. “Op die avond gaan we terugblikken onder het genot van een hapje en een drankje”, vertelt Ilse. Coen voegt daar iets aan toe: “Er gaat een band, Duo Two for you, optreden.”

Inschrijven mogelijk
Voor de zeskamp en voor de kindervakantieweek kun je je nu al inschrijven. De zeskamp wordt georganiseerd voor iedereen vanaf 14 jaar. De kosten bedragen 25 euro (voor 8 personen). De kosten voor deelname aan de kindervakantieweek (kinderen van 4 t/m 13 jaar) bedraagt 10 euro. Voor zowel het jubileumfeest als de kindervakantieweek zoekt de organisatie vrijwilligers die kunnen meehelpen. Voor meer informatie raden zij de website www.kvwlieshout.nl aan. Of de jubileumeditie doorgaat vanwege corona is een twijfelgeval, maar Coen en Ilse blijven hopen.

Extra oproep
Coen wil tenslotte iets belangrijks kwijt. “We zijn op zoek naar hout en naar een houtopslag dat nodig is voor onder meer het bouwen van hutten.” Zo hoopt Kindervakantieweek Lieshout met extra hulp de laatste loodjes te kunnen leggen in het geval dat de jubileumeditie doorgaat.