Afbeelding

‘Jongerenwerk wordt nog steeds onderschat’

Kinderen & Tieners

Laarbeek - In potentie kan het huidige jongerenwerk in Nederland 45 miljoen euro besparen op eerstelijns zorgkosten en basis ggz. Dat blijkt uit onderzoek van Participe Advies in opdracht van het ministerie van VWS. Projectleider Else Leih: ‘We moeten niet bezuinigen op jongerenwerk.’

Vertrouwensband
Jongeren gaan vaak niet uit zichzelf naar jeugdzorg en komen daardoor niet of te laat in beeld bij hulpverleners. Door samenwerking met jongerenwerkers, is dat probleem te tackelen. ‘Jongerenwerkers werken ‘outreachend’ , op straat en bouwen een vertrouwensband op met de jongeren. Vaak al voordat er überhaupt problemen zijn. We spreken over kwetsbare jongeren, maar het zijn vaak niet de jongeren zelf die kwetsbaar zijn, maar het is de situatie die ze kwetsbaar maakt. Bijvoorbeeld als ze in de pubertijd terecht komen, als hun ouders gaan scheiden of ze te maken krijgen met foute vrienden. Dan kunnen ze ineens kwetsbaar worden. Als een jongerenwerker al een band heeft met zo’n jongere, kan hij er snel bij zijn en zorgen dat die kwetsbare situatie niet tot problemen leidt.

LEVgroep
Dit waar de LEVgroep ook voor staat. Preventief zorg voorkomen. Als je het probleem bij de bron aanpakt, dan zal het probleem uiteindelijk verdwijnen of zich steeds minder voordoen. Het is belangrijk om jongeren al vroeg al in beeld te hebben, als het dan ooit misgaat ben je er meteen bij. Als er dan meteen hulp geboden word vanuit het jongerenwerk of de buurtsportcoach dan hoeft het niet uit de hand te lopen. Wij hopen als sociaal werkers op deze manier er voor zoveel mogelijk jongeren/kinderen steun te kunnen bieden. Want zorg moet er voor iedereen kunnen zijn jong of oud.