Afbeelding

Yao Dekkers mag als scout de vlag hijsen op de Dam

Kinderen & Tieners

Aarle-Rixtel - Op 4 mei heeft Yao Dekkers (lid van DeMooiLaarbeekTeenz) de eer om tijdens de Dodenherdenking op de Dam de vlag te hijsen en de vlag half stok te hangen.

Op 4 mei zit heel Nederland voor de televisie om te kijken naar de Dodenherdenking. Op elk net is deze herdenking te zien. Op de Dam in Amsterdam komen heel veel mensen samen om samen met koning Willem-Alexander en koningin Maxima alle Nederlandse slachtoffers die tijdens en sinds de Tweede Wereldoorlog vielen te herdenken. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Yao Dekkers van 13 jaar mag als scout bij deze gelegenheid de vlag hijsen.

Voorbereidingen op vlag hijsen
Om aan de Dodenherdenking deel te nemen, heb je natuurlijk voorbereiding nodig. “Je moet je eerst opgeven”, zegt Yao met een lach. “Je krijgt die kans maar één keer in de twaalf jaar, dus ik wilde dat wel doen. Ik vind het ook belangrijk dat we de doden uit de Tweede Wereldoorlog blijven herdenken.” Yao kon niet zomaar op de Dam gaan staan, er zat wat voorbereiding aan vooraf. “We zijn op voorbereidingsweekend geweest’, vertelt Yao. “Daar leerden we waarom en wie we herdenken. We zijn in dat weekend ook nog op een Duitse begraafplaats geweest en ook nog naar een oorlogsmuseum. De voorbereidingen waren met 82 mensen, zowel scouts als mensen die ons begeleiden.” Als je op 4 mei televisie kijkt, zie je misschien de Laarbeekse Yao dus wel!