Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D
FOTO’S + VIDEO

Saar Greijmans wint Laarbeeks voorleeskampioenschap

Kinderen & Tieners Foto/Video Video's

Beek en Donk - Voor het eerst sinds 2020 vond het Laarbeeks voorleeskampioenschap weer plaats. In het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk lazen donderdag leerlingen van zeven Laarbeekse basisscholen ieder een boekfragment voor. Saar Greijmans van basisschool ’t Otterke won met haar stuk uit het boek ‘Een meisje in de oorlogswinter’ van Wil Vening. 

“Waarom is er een voorleeswedstrijd?” Deze vraag stelt Nicolette Kuijpers, lees- en mediacoach en tevens spreker tijdens het kampioenschap, vooraf aan de zaal, die gevuld is met onder andere basisschoolkinderen en leraren. “Lezen is superbelangrijk voor je eigen toekomst en het zorgt voor betere schoolprestaties”, zo stelt Kuijpers. Verder zijn ouders, andere steunpilaren en juryleden van de partij bij het leeskampioenschap. De jury bestaat uit Frank van der Meijden (burgemeester en juryvoorzitter), Piet Snijders (cultuurcoach Laarbeek) en Marie-Christine van Lieshout (docente bij Stichting de Eenbes en voorlezer Openluchttheater Mariahout). 

Enthousiasme en rust
Alle deelnemers werden eerder winnaar op hun eigen school. De eerste lezer is Sterre Spierings (groep 7, De Muldershof) met haar passage uit ‘De grijze jager deel 16’ (John Flanagan). Zij ontvangt, net als alle andere lezers later, een oorverdovend applaus. Vóór de pauze dragen Fay van Goch (groep 8, basisschool De Raagten) met ‘De Knerpers’ (Tom Fletcher), Eline Boons (groep 7, Kindcentrum Breinplein) met ‘De Griezels’ (Road Dahl) en Sophie Meijer (groep 8, OBS De Driehoek) met ‘De GVR’ (Road Dahl) hun stukje voor. Hoewel het fanatisme voor- en achteraf onlosmakelijk verbonden is met de ‘basisschoolfans’, is het tijdens het moment suprême muisstil. 

Sjors Vermeulen (groep 7, basisschool Bernadette) met ‘De boze heks is weer bezig’ (Hannah Kraan), Saar Greijmans (groep 8, basisschool ’t Otterke) met ‘Een meisje in de oorlogswinter’ (Wil Vening) en Sophie Nielen (groep 8, Basisschool De Sprankel) met ‘Het geheim van de dieventekens’ (Ruben Prins) pakken na de boekenquizpauze hun leesmomentje. 

Winnaar
Van der Meijden, Snijders en Van Lieshout komen na een ‘stevig beraad’ van ongeveer een halfuur terug naar de zaal. “Het was weer een moeilijk om iemand als winnaar uit te roepen, maar tegelijkertijd was het leuk om daarover in gesprek te gaan”, zegt Van der Meijden, die op dat moment gezelschap krijgt van jeugdburgemeester Aimée van de Kerkhof. “De jury keek naar punten zoals intonatie en stemgebruik.” Saar Greijmans wordt uitgeroepen als winnaar, omdat zij ‘de zaal goed meenam in een spannend verhaal, indruk maakte en las op een meeslepende manier’. Zij ontvangt zowel een wisselbekerbokaal als een oorkonde. 

“Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, omdat de andere kandidaten erg goed waren. Daarnaast was ik nerveus. Gelukkig kon ik mijn zenuwen in bedwang houden, hoewel ik vanbinnen helemaal vol zat met spanning”, vertelt de winnares na afloop. “Ter voorbereiding heb ik verschillende keren voorgelezen bij mijn ouders en beste vriendinnen, die mij tips meegaven.” Greijmans kan duidelijk uitleggen waarom zij het oorlogsverhaal koos om voor te dragen. “Het verhaal raakte me enorm. Toen ik het verhaal voor het eerst las, moest ik wel even een traantje wegpinken”, zegt ze, terwijl ze er in het in het Ontmoetingscentrum wel droog houdt. “Ik vind het sowieso interessant om over oorlog te lezen. Hopelijk lezen meer mensen dit boek om er achter te komen wat voor erge dingen er plaatsvonden in de Tweede Wereldoorlog.” 

De leeskampioene mag door deze zege meedoen aan het regionale kampioenschap in Goirle. 


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding