Lyda Stal (r) met burgemeester Frank van der Meijden (l)
Lyda Stal (r) met burgemeester Frank van der Meijden (l)

Lyda Stal 'Raoper van het Jaor'

Kunst & Cultuur Carnaval

Lieshout - De Gardisten van Raopersgat, de ex-prinsen, hielden dinsdag 25 februari hun jaarlijkse Gardistendag. De dag begon met koffie bij Café de Koekoek waar ook Prins Frank den 1e, zijn adjudant Pascal en hun vrouwen waren uitgenodigd.

Na de koffie was er de inauguratie van ex-Prins Erik den 2e en hij werd op een ludieke manier aangenomen bij dit illustere gezelschap door de aanwezige Gardisten en gevolg. Hierna volgde de sollicitatie van Prins Frank den 1e om volgend jaar te kunnen toetreden tot de Gardisten.

Na de maaltijd ging men, onder de klanken van de Hofkapel, naar het Raoperke op den Heuvel, want deze moest gewassen worden. Dit was voor neo-Gardist Erik geen probleem en nadat hij dit had geklaard ging de hele meute naar het Raopershuis. Daar begon om 14.00 uur de Gardistenmiddag. De dansmariekes brachten als eerste hun gardedans en hierna kwamen de winnaars van de Jeugd bonte middag. Toen de kleinste dansmariekes, de mini-raoperskes, hun dansje hadden gedaan was het de beurt aan de lokale zangeres Natasja Migchels om haar zangkwaliteiten te laten horen en het ging haar bijzonder goed af.

In de pauze speelde de kapel haar deuntje en na de pauze was er het hoogtepunt van de middag: De bekendmaking van de 'Raoper van het Jaor'.

De Gardisten hadden ook dit jaar de burgemeester bereid gevonden om deze bekendmaking te komen doen. Hij noemde enkele redenen op waarom deze persoon het verdient heeft om Raoper van het Jaor te worden, zij is zoal: Jarenlang coördinator geweest van alle inzamelacties die met de collectebus langs de deuren kwamen, zelf ging ze ook met de bus rond. Ze is ruim 25 jaar voorzitter geweest van de K.V.L., ze heeft deze vereniging verzelfstandigd en mede groot gemaakt tot de vereniging zoals die nu is. Ze verzorgt workshops, ze vangt kinderen op in crisissituaties, het gebeurt regelmatig dat er mensen bij haar aan de deur komen met kinderen die moeten worden opgevangen. Ze heeft ook in kind in huis die ze beschouwd als haar eigen kind. Ze staat altijd voor iedereen klaar. Ze is 'gediplomeerd heks', ze maakt allerlei zalfjes en potjes voor mensen die iets mankeren en daarmee geholpen worden, ze stuurt deze mensen wel eerst naar hun huisarts.

Een mooie manier om haar te bedanken voor alles wat zij heeft gedaan, zo vonden de Gardisten, is haar de titel 'Raoper van het Jaor 2020' te schenken. Toen de burgemeester de naam van Lyda Stal noemde was er een warm applaus voor haar. Terwijl zij de felicitaties van de aanwezigen in ontvangst nam, danste de dansmariekes de showdans. Daarna was het de beurt aan 'De Hits' om zich te laten horen en het dak ging er ongeveer af.

Ook de Gardisten hadden deze middag weer een optreden te verzorgen. Enkele oude carnavalskrakers werden ten gehore gebracht en onderwijl liep er ook nog een paard in de gang van het Dorpshuis. Na hun optreden waren de Medlies een waardig afsluiter van deze geweldige Gardistendag.

Weet u iemand die het verdient om Raoper van het Jaor te worden? Geef dit dan aan de Gardisten door, natuurlijk met de nodige informatie over deze persoon waarom die het zou moeten worden, deze opgave graag mailen naar degardistenbondraopersgat@gmail.com.