Gerard Hendriks bij zijn verpakkingen hondenvoer
Gerard Hendriks bij zijn verpakkingen hondenvoer Foto: Martin Prick

Hoge kwaliteit hondenvoer in zelf ontworpen verpakking

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - Dé Dierenwinkel Hendriks van Gerard Hendriks aan de Koppelstraat in Beek en Donk verkoopt zijn voer in een zelf ontworpen verpakking. Honden van zijn klanten fungeerden als model.

Verrassing
Al 40 jaar zit Gerard Hendriks in het vak. Zijn dierenspeciaalzaak in Beek en Donk richt zich echter alléén op de verkoop van dierenbenodigdheden als speeltjes, verzorgingsproducten en diervoer. Je kunt er geen dieren kopen. Met dat diervoer is iets speciaals aan de hand. Het doel van Gerard en dochter Claudia, die ook in de zaak staat, is voer van de beste kwaliteit te verkopen. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er van de meeste soorten nog variaties te koop, waarbij bepaalde stoffen, zoals kruiden, aan het voer worden toegevoegd om het nóg gezonder en aantrekkelijker te maken voor het dier. Een zoektocht naar hypoallergeen diervoer zorgt ervoor dat Gerard in contact komt met een Engelse fabrikant, die precies dié kwaliteit kan leveren, die Gerard wil verkopen in zijn zaak. Doordat hij zijn voer direct van de fabriek koopt, kan hij hoogwaardig voer in kleine verpakkingen verkopen. Die verpakking moet ontworpen worden en de fabriek vraagt Gerard dat te doen, want die heeft een verrassing in petto.

Docent
Over heel de wereld wordt hij namelijk gevraagd voor het geven van workshops aquarelleren. “In Nederland heet dat al gauw waterverven en staat het in de schaduw van het schilderen met olieverf”, legt Gerard uit, “terwijl aquarelleren één van de moeilijkste technieken is. In de Verenigde Staten, wordt voor een goede aquarel een even hoge prijs betaald als voor een olieverfschilderij”. In 2013 wordt Gerard verkozen tot één van de 50 beste aquarellisten van het IWS (International Watercolour Society) waarbij meer dan 90 landen zijn aangesloten. In 2014 is hij één van de 38 finalisten van de 10.000 deelnemers van de ‘Artcompetition’ van The Golden Turtle in Rusland. De eerste drie krijgen een geldprijs, maar voor de rest van de finalisten en dus ook voor Gerard houdt het in, dat hij mag exposeren in gerenommeerde musea in Moskou, Kiev en Sint Petersburg. Dat betekent dat hij veel aanvragen krijgt voor het geven van workshops en wordt Gerard docent aan de ‘Kunstfabrik Hannover’. Hij exposeert op dit moment in het Jan Heestershuis in Schijndel, Fabriano in Italië en het bekende Jopie Huisman Museum in Workum.

Kat
De hondenbrokken met een aquarel van de hond van Tom van Zutven van Bloemboetiek De Vier Seizoenen staat al in de schappen. Ook andere verpakkingen zijn voorzien van een eigen passende schildering. De verpakking voor het kattenvoer wordt op dit moment samengesteld. Er moet veel voorgeschreven tekst vermeld worden en als laatste komt er natuurlijk een aquarel op van een kat. Daarvoor heeft Gerard nog geen model gezocht, “Maar tegen die tijd maken alle kattenbezitters een kans”, besluit een glunderende Gerard het interview.

Meer info op www.dedierenwinkelhendriks.nl.