Wethouder Monika Slaets
Wethouder Monika Slaets Foto: Mark Barten

“Kunst helpt verbinden”

Kunst & Cultuur

Beek en Donk – Kent u De Cultuur Loper al? Het is een initiatief van het Rijk, provincie en gemeente, gericht op het vergroten van de kwaliteit van cultuureducatie op basisscholen. Acht Laarbeekse basisscholen zijn enthousiast deelnemer en geven elk op hun eigen manier invulling aan dit project. Hoe precies kunt u met eigen ogen bewonderen tijdens een reeks maandelijkse exposities die komende maand start in het gemeentehuis. Wethouder Monika Slaets wordt er blij van: “Kinderen laten kennismaken met creativiteit en laten zien waar je mee bezig bent, is belangrijk.” 

Samenwerken
“Het doel van De Cultuur Loper is kinderen kennis laten maken met kunst en cultuur”, legt Slaets uit. “En het mooie aan dit project is dat elke school zelf mag bepalen hoe zij hier vorm aan geeft. Alles is mogelijk. Denk aan zangles, musical, beeldende kunst of schilderen, ik noem maar wat. De scholen staan er niet alleen voor. Ze worden begeleid door Masha Meegdes van Het Kunstlokaal in Gemert. Zij is werkzaam als intermediair in dit project. “Scholen zijn heel enthousiast. Het is soms even zoeken maar ik regel alle contacten en er is veel ruimte voor ontwikkelvragen van de individuele leerkracht”, licht Meegdes desgevraagd toe. “Er ontstaan hele mooie samenwerkingen.”

"Ik vind transparant zijn erg belangrijk"

Positieve bijdrage 
“Ik denk dat het voor kinderen niet alleen ontzettend leuk maar ook goed is om zich op een andere manier te kunnen uiten”, vervolgt de wethouder. “Want hoe leuk is het wanneer je goed kunt zingen en je dit talent mag laten zien! Op iedere school is ruimte voor de creatieve ontwikkeling van kinderen maar dit project geeft een extra duwtje in de rug omdat scholen ook professionals kunnen inhuren. Het levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen, dat heb ik met eigen ogen mogen aanschouwen. Ik vind het bijzonder om te zien hoe scholen dit aanvliegen en hoe ze elkaar onderling vinden.”

Transparant zijn
Dat gemeenschapsgeld ook wordt gebruikt voor de financiering van dit soort projecten, is niet algemeen bekend. Wethouder Slaets ziet dit graag veranderen: “Tijdens een bezoek aan een van de scholen dacht ik gelijk ‘wat is het jammer dat het resultaat intern blijft’ en ‘hoe kunnen we dit beter laten zien?’. Ik vind transparant zijn erg belangrijk en ik ben van mening dat je als school ook mag laten zien waar je mee bezig bent. Toen is het idee ontstaan om elke maand een school te laten exposeren in het gemeentehuis. Op die manier wordt de samenwerking met scholen zichtbaar, zien inwoners waar gemeenschapsgeld naartoe gaat en kan elke school laten zien hoe zij dit prachtige project vormgeven. Kunst helpt verbinden.”

De eerste expositie vindt plaats vanaf donderdag 1 oktober in het gemeentehuis. 

U bent van harte welkom!