Afbeelding

Nieuwe kunstexpositie in 't Oude Raadhuis

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - In 't Oude Raadhuis in Beek en Donk vindt van 3 tot en met 25 oktober 2020 een nieuwe kunstexpositie plaats. Geertrui van Hoogstraten en Maria Arkesteijn exposeren met tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken. 

Geertrui: “Als kind was ik dol op verhalen. Vooral sprookjes en verhalen uit de kinderbijbel vond ik geweldig. Nu vertel ik verhalen via mijn kunst. De Bijbelse verhalen in de werken op de expositie, zijn een afspiegeling van wat ons vandaag de dag overkomt: pandemie, oorlog in het Midden-Oosten, milieuvervuiling, de economische crisis, artificiële intelligentie en het zoeken naar het ‘hogere’." Haar werk groeit organisch en bestaat uit vele lagen. Ze maakt daarbij gebruik van zeer uiteenlopende materialen zoals gesso, krijt, houtskool en natuurlijke pigmenten. Wanneer je haar werk van heel dichtbij bekijkt, ontdek je steeds meer details, zoals teksten uit kranten en tijdschriften. Hierdoor trekt ze het oude Bijbelse verhaal als het ware naar het heden. Het loont de moeite om haar werken nauwkeurig te bestuderen, want hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer je ontdekt.

Maria Arkesteijn geboren in Den Haag. De mierenhoop van de stad naast de weidsheid van strand en zee. De rust van golven en wind naast het geraas en het getoeter van verkeer. De spanning van het spelen in verlaten bunkers. Verboden, maar zo aantrekkelijk. Beschutting of gevaar? Was het spelen op de grens? Die contrasten geven spanning aan haar beeldende werk. De bunkers waren een vroege confrontatie met de oorlog. Oorlogen blazen bruggen op, letterlijk, en figuurlijk. Mensen kunnen elkaar niet meer bereiken. Wie woont er aan de overkant? Vriend of vijand? Wie weet, als je er niet heen kunt of durft? Afstand is veilig, maar op afstand kun je geen mens zijn. In haar werk als hulpverlener kwam ze een andere breuklijn tegen. Mensen afgestoten en uitgestoten. Weggestopt op het platteland, hek eromheen, blijf weg. Tot je ziet hoe verpleegkundigen menselijkheid ontdekken in de puinhopen van die verbrokkelde levens. Hoe liefdevol ze kleine lichtjes laten schijnen voor wie bang is in het duister van de ziel. Zacht en toch stevig brengen ze verband aan. Ecce homo: zie de mens.

De expositie is geopend in de periode van 3 tot en met 25 oktober op zaterdag- en zondagmiddag. 't Oude Raadhuis is gelegen aan Heuvelplein 8 in Beek en Donk.

SeniorKunstCafe
Op 8 oktober zou het SeniorKunstCafé plaats gaan vinden. Helaas heeft Stichting 't Oude Raadhuis moeten besluiten dit evenement te annuleren, als gevolg van de gewijzigde Corona richtlijnen. De exposities op zaterdag- en zondagmiddagen zullen wel doorgaan. U bent dan van harte welkom.