Afbeelding
Foto:

De schoorsteen van de burgemeester van Aarle-Rixtel

Kunst & Cultuur

Aarle-Rixtel - Aarle-Rixtel heeft talloze monumenten. Twee daarvan hebben recentelijk nog een opknapbeurt gehad: de pomp op het Heuveltje en het hagelkruis aan de Hoge akkers. Ondertussen heeft zich weer een aardig monumentaal klusje aangediend en wel aan het toekomstig Mimosaplein: het verplaatsen van de schoorsteen van de voormalige kas van oud-burgemeester Alphons Albers- Pistorius.

Alphons was een opmerkelijk man, die zich als burgemeester op allerlei gebieden uitermate positief heeft ingezet voor het dorp Aarle-Rixtel. Zo liet hij het Aarles Broek ontginnen, nam hij het initiatief tot de bouw van de eerste woningwetwoningen aan de Bosscheweg (bij ouderen nog steeds 'de nei wunninge' genoemd, zette hij zich voor de verbetering van straten en wegen en coördineerde hij de hulp aan de talloze Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Aarle-Rixtel werden opgevangen.

Naast deze bijzondere ambtelijke inspanningen maakte hij veel indruk met zijn talloze liefhebberijen. Zo was hij de eerste particulier met een eigen privévliegtuig. Hiermee vloog hij vaak rondjes boven Aarle-Rixtel (met zijn privépiloot aan de stuurknuppel). De standplaats van dit vliegtuig was op de Molenheide in Mierlo. Daarnaast bezat hij ook een privé-vliegveldje langs de Gerwenseweg in Stiphout. Maar dat is nog niet alles. Want de burgemeester was ook een fervent fokker van raskonijnen, waarvan hij er een paar honderd in zijn bezit had. Met de paradepaardjes hiervan behaalde hij menige ereprijs op nationale tentoonstellingen. Zijn grootste hobby was echter het kweken van bijzondere heesters en planten. Zo was hij bijzonder gesteld op de Mimosa. Niet voor niets kreeg zijn villa de naam van deze heester.

Grote historische betekenis
Hiervoor nam hij een tuinman in vaste dienst, waarvoor hij aan de Kannelustweg een aparte tuinmanswoning liet bouwen (deze woning staat er nog steeds). Voor het kweken van tropische planten had hij achter in zijn riante tuin een grote verwarmde kas laten bouwen. Hieronder bevond zich de Victoria Regia, een grootbladige waterlelie uit het Amazonegebied. Op een van de foto’s die hij van deze kas liet maken, zie je zijn zoontje Frans, al zittend op een van deze grote bladeren. Deze kas werd verwarmd door een apart verwarmingssysteem, dat was ondergebracht in een aparte kelder onder een hoog opgaande schoorsteen. De kas zelf is al jaren geleden verdwenen, De kelder en de schoorsteen zijn tot nu toe behouden gebleven. De kelder moet (helaas) plaatsmaken voor de bouw van een seniorenwoning. Maar de schoorsteen blijft gelukkig als bijzonder erfgoed behouden en wordt verplaatst naar het midden van het toekomstig pleintje: het Mimosaplantsoen. Deze straatnaam én de schoorsteen geven samen onuitwisbaar blijk van de grote historische betekenis van deze markante burgemeester.

Afbeelding