Plaatsing van een AED bij Verschuren APK. Vlnr.
Joep van Dijk (Stichting AED Alert Laarbeek), Bjorn Kammenga (Van der Vrande), Jos Verschuren (Verschuren APK), Frits Rutten (Parkmanagement OFL)
Plaatsing van een AED bij Verschuren APK. Vlnr. Joep van Dijk (Stichting AED Alert Laarbeek), Bjorn Kammenga (Van der Vrande), Jos Verschuren (Verschuren APK), Frits Rutten (Parkmanagement OFL)

AED-netwerk Laarbeek: zo goed als dekkend

Medisch & Gezondheid

Laarbeek – Met de pas geplaatste AED’s bij sportpark ’t Raam in Lieshout en aan de Bosscheweg in Beek en Donk (in samenwerking met Verschuren banden en v.d. Vrande bouwmachinesbeschikt Laarbeek over een nagenoeg dekkend netwerk aan AED’s (Automatische Externe Defibrillator). Dat is ook wat in het beleidsplan 2020-2025 van de Stichting AED Alert Laarbeek staat. We spreken daarover met Joep van Dijk, coördinator Beek en Donk, en Jan de Wit, voorzitter van de stichting. 

Wat is eigenlijk een AED? 
“Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. In ons netwerk zijn zo’n 45 AED’s 24/7 beschikbaar omdat ze in een kast in de openbare ruimte hangen”, vertelt Joep.

Kan iedereen daar dan bij? 
Jan: “Nee, dat is niet de bedoeling. Bij het AED-netwerk hoort in Laarbeek ook een netwerk van zo’n 500 vrijwilligers. Als er via 112 een melding komt waarbij er sprake is van een hartprobleem, worden de vrijwilligers die in de buurt zijn opgeroepen. Een deel van hen gaat direct naar het adres waar de melding is gedaan om te kunnen starten met reanimeren. Anderen gaan de AED ophalen. Zij beschikken over de code waarmee de kast van de AED geopend kan worden.”

Bij een 112-melding komt toch de ambulance? 
“Dat klopt”, bevestigt Joep. “Maar onze vrijwilligers kunnen er veel sneller zijn. Dat is belangrijk, want bij een hartstilstand moet binnen 6 minuten met reanimatie worden gestart om de schade, vooral aan de hersenen, te beperken. De aanrijtijd van de ambulances is meestal langer.”

Wie zijn die vrijwilligers? 
Jan: “Dat kan iedereen zijn die kan reanimeren. Wij zorgen in samenwerking met de EHBO voor een opleiding. Je kan ook zelf als EHBO’er zijn opgeleid of via het bedrijf waar je werkt als BHV’er. Als je je hebt aangemeld bij onze stichting en bij HartslagNU dan kan je worden opgeroepen. Belangrijk is wel dat de opleiding regelmatig wordt herhaald.”

Wat doet de stichting nog meer? 
Joep legt uit: “In de afgelopen 10 jaar zijn de AED’s geplaatst en zijn de vrijwilligers geworven en opgeleid. We zorgen ervoor dat de AED’s worden onderhouden en dus gebruiksklaar zijn als het nodig is. Daarvoor hebben we per kern een coördinator en personen die de AED’s regelmatig controleren.”

Beschikt de stichting over voldoende middelen? 
“Bij de plaatsing van nieuwe AED’s wordt de kast dikwijls betaald door Ondernemersfonds Laarbeek. We zijn blij met die samenwerking. Een deel van de AED’s zijn van bedrijven waarbij ze in de buurt hangen en de rest is eigendom van de stichting. Vanuit de gemeente krijgen we subsidie. De komende jaren zullen geleidelijk aan de AED’s gezien hun leeftijd moeten worden vervangen. Dat zal onze reserves flink gaan aantasten”, vertelt Jan.

Hoe werkt het in deze coronatijd? 

“Nu zijn er aangepaste regels. Er worden bijvoorbeeld geen vrijwilligers opgeroepen die ouder zijn dan 50 jaar en er wordt geen mond-op-mondbeademing toegepast. Verder worden de voor iedereen geldende regels aangehouden”, aldus de bestuurders van Stichting AED Alert Laarbeek.

Kijk voor meer informatie op de websites www.aedalertlaarbeek.nl en www.hartslagnu.nl of mail naar stichtingaedalertlaarbeek@gmail.com.