Karin Huygens en Don van Sambeek
Karin Huygens en Don van Sambeek Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

‘Nieuw initiatief: drie zorgkamers in Lieshout’

Medisch & Gezondheid

Lieshout - Er is altijd wel iemand die ontslagen wordt uit het ziekenhuis, maar eigenlijk nog niet zelfstandig thuis kan wonen. Voor deze mensen is er geen hulp beschikbaar vanuit de WMO, maar hebben Karin en Berry Huygens uit Lieshout dé oplossing voor gevonden: drie zorgkamers in het hart van Lieshout in samenwerking met Zorgcoöperatie Tot Uw Dienst.

Het begon allemaal toen Karin en Berry in 2018 graag wilde verhuizen. Ze woonden in die tijd op de Molenstraat in Lieshout en dachten toen al na over mantelzorg. Echter was daar geen ruimte voor. Ook kon Berry niet achterom komen met zijn werkbus. Via een nichtje van Berry kwamen ze bij het huis op de Heuvel uit. ‘Tijdens de bezichtiging hadden Berry en ik beiden het gevoel: dit is ons huis! En we zagen ook meteen de mogelijkheden van het pand en de ruimte.’

B&B en ijssalon
De vorige eigenaar had een vergunning voor een Bed & Breakfast. Dat leek Karin en Berry ook een goed idee. Achter in de tuin hadden ze twee ruimtes, op dat moment nog garages. Maar de handige Berry had deze in vier weken omgetoverd tot twee kamers: het koekoeksnest en het drakennest. "We hebben veel aanloop. Vooral zakenmensen die bijvoorbeeld voor Bavaria werken."

Toen de B&B eenmaal liep, kwam het volgende idee alweer naar boven. "We zagen hoeveel volk voorbij kwam. Er loopt hier een fietsroute en natuurlijk het Bavaria Café naast ons." Zo ontstond het idee voor YsByBerry. Maar innovatief als Karin en Berry zijn, waren er al weer volgende plannen.

Zorgkamers
"Het werken vanuit thuis bevalt mij wel", vertelt Karin. "Ik werk ook nog in de zorg als praktijkondersteuner en verpleegkundige." Maar het bieden van zorg kon ze nog niet vanuit thuis. Ze ging in gesprek met o.a. haar oom, Ad Pijnenborg van Zorgcoöperatie Hoogeloon. Zo begon het idee vorm te krijgen. De zorgkamers zijn geschikt voor respijtzorg en voor mensen die ontslagen zijn uit het ziekenhuis en nog niet zelfstandig thuis kunnen wonen. Het zal dus gaan om lichte zorg; de kamers zijn niet geschikt voor dementerenden of mensen die nog moeten revalideren.

"Omdat ik niet 24 uur per dag de zorg kan bieden, ging ik op zoek naar een oplossing. Het is belangrijk om iemand te vinden die aansluit op je eigen visie op zorg." Zo legde Karin haar voorstel uit aan Don van Sambeek, voorzitter van Tot Uw Dienst. Het was al vrij snel duidelijk dat hun visies op elkaar aansloten. "Haar enthousiasme is aanstekelijk", vertelt Don. Zorg is individueel en voor elke patiënt anders. "Wat voor de ene patiënt werkt, vind de andere niet prettig. Zo kleinschalig kun je de zorg veel beter afstemmen met de omgeving van de patiënt. We willen een huiskamergevoel meegeven. Het gevoel dat ze toch een beetje thuis zijn."

Pilot
Ze hebben gekozen, o.a. door corona, om niet meteen de zorgkamers te gaan bouwen, maar eerst een pilot te doen in een bestaande ruimte in Lieshout. "Om eerst eens te starten met één patiënt, hoe gaat dat? Hoe gaat de samenwerking met Tot Uw Dienst en of er inderdaad genoeg vraag naar is." Mocht dat zo zijn, dan wordt er gestart met de bouw van de zorgkamers aan huis. "Die kunnen binnen twee maanden staan", zegt Berry.

Het initiatief wordt positief ontvangen door de zorgverzekeraars waarmee Don in onderhandeling is. Ook de gemeente Laarbeek heeft haar steun bevestigd. "Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee."