Frans van den Heuvel en Britt van der Vrande
Frans van den Heuvel en Britt van der Vrande Foto: Mark Barten

“Ik geloof in de kracht van een mix van jong en oud”

Medisch & Gezondheid advertorial

Aarle-Rixtel - Iedereen in Aarle-Rixtel kent ‘boer Frans’ en Frans van den Heuvel kent iedereen. Zijn groentewinkel is een begrip evenals zijn groots aangelegde speeltuin waar kinderen naar hartenlust vrij kunnen spelen. Frans is een mensenmens, een verbinder, altijd in beweging en zeer betrokken bij de leefbaarheid van zijn dorp. In zijn oude winkel huist sinds kort de specialistische dagopvang voor kinderen SAMEN! en vanaf 1 maart gaan de deuren open van zijn zorgboerderij Power to the People. Samen met eindverantwoordelijke Britt van der Vrande vertelt hij enthousiast over dit project én over zijn plannen een hofje te realiseren van seniorenwoningen op eigen erf. 

“Het idee dat ik heb,
voorziet in een behoefte”

Even voorstellen: Zorgboerderij Power to the People
Op 1 maart staat de officiële start van de ouderenopvang op de planning. De ruimte is helemaal klaar en ademt een warme, huiselijke sfeer uit. Door de tuindeuren kijk je uit over een grote groene oase voorzien van brede paden, een boomgaard en een moestuin. “We zijn een dagbesteding voor ouderen met een hulpvraag en we willen op deskundige wijze mantelzorgers ontlasten”, licht kersverse manager Britt van der Vrande toe. “Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dit laatste is. Mijn eigen opa en oma leden aan een vorm van dementie en ik heb gezien hoe waardevol een fijne dagbesteding kan zijn. Het is onze missie om mensen zichzelf thuis te laten voelen en er alles aan te doen om ze een hele fijne dag te bezorgen. Niks moet en alles is mogelijk hier. Wil je graag een keertje komen kijken? Je bent van harte welkom.”

Een eigen knarrenhof
Wethouder Meulensteen stipte begin dit jaar de term ‘knarrenhof’ al aan tijdens een vooruitblik op het nieuwe jaar. Hij sprak de wens uit ‘stappen te kunnen zetten met de realisatie van deze woonvorm met een mix van jong en oud, waar junioren en senioren elkaar op bepaalde vlakken kunnen helpen waar nodig’. Het is de grote wens van Frans om zo’n knarrenhof te realiseren op zijn eigen erf: “Er is een groot tekort aan dit soort seniorenwoningen in Aarle-Rixtel. Het idee dat ik heb, past perfect binnen de toekomstvisie van ons dorp en voorziet in een behoefte. De eerste mensen hebben zich al spontaan gemeld.”

De plannen nemen steeds vastere vorm aan en de eerste ontwerpschetsen liggen op tafel. Frans: “Denk aan woningen met ten minste twee kamers, waar alleenstaanden of echtparen geheel zelfstandig kunnen wonen. Het merendeel van de senioren zit alleen. Ik hoor het in mijn winkel of zie het zelf als ik maaltijden rondbreng; eenzaamheid bestaat echt. In een ouderengemeenschap zijn mensen met elkaar in contact en kunnen ze elkaar helpen indien nodig. Hoe waardevol is het wanneer mensen niet in eenzaamheid hun oude dag hoeven door te brengen en er naar elkaar omgekeken wordt?” 

“Zo wil ik zelf graag oud worden”

Altijd op zoek naar de verbinding
Frans is niet alleen een verbinder maar ziet ook een verbinding tussen alles wat hij doet: De aanloop en de sociale contacten in de winkel, de jeugd in zijn speeltuin, de lieve mensen uit de dagbesteding en de kinderen die begeleid en opgevangen worden door SAMEN! met als kers op de taart de senioren die komen te wonen in zijn hofje: “Zo zie ik het voor me en zo wil ik zelf graag oud worden; ik geloof in de kracht van een mix van jong en oud.”

Zorgboerderij Power to the People is nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers! Wil jij graag een steentje bijdragen (in wat voor vorm dan ook) en werken in een prachtige, groene omgeving? Aarzel dan niet en neem snel contact op met Frans (06-50682160) of Britt (06-42993162). Mailen kan ook naar info@zorginaarle.nl. Wedden dat je geen spijt krijgt?

Neem ook eens een kijkje op www.zorginaarle.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Frans van den Heuvel
Britt van der Vrande