Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Ga je hardlopen? Dit zijn dé 10 tips van Runnersclub Lieshout

Medisch & Gezondheid Sport

Laarbeek - Is het jou ook al opgevallen? Steeds meer mensen zijn aan het hardlopen. In voorjaar, bij de eerste coronagolf, viel dit al op. Maar sinds medio december Nederland weer voor een deel op slot ging, lijken nog meer mensen de hardloopschoenen aangetrokken te hebben. Een uurtje naar buiten om je weer fit te voelen, je hoofd leeg te maken. Maar waar moet je nu precies rekening mee houden? Runnersclub Lieshout geeft hier 10 tips. De laatste maanden heeft de runnersclub ook challenges uitgeschreven waar iedereen aan mee kan doen. Wat je nodig hebt, is je telefoon en strava downloaden. Voor meer informatie: www.runnersclublieshout.nl

1. Het belangrijkste is natuurlijk dat je goede schoenen hebt. Ga bij voorkeur naar een goede sportzaak, die kan je adviseren welke schoen het beste bij jou past. Kijk dan ook meteen naar naadloze hardloopsokken.

2. Kleding is natuurlijk ook belangrijk, trek bij koud weer meerdere lagen over elkaar aan, bijvoorbeeld een zweethemdje, shirt en daarover een goed hardloopjack. Trek in de winter zeker aan lange tight aan. Voor de dames is een goede sport-bh geen overbodige luxe. Kleed je in de zomer niet te warm, zodat je lichaam de warmte goed kan afvoeren.

3. Bouw het hardlopen langzaam op. Voor een beginnende hardloper 2 minuten wandelen en 2 minuten hardlopen, dit kan je langzaam opvoeren.

4. Voor een gevorderde loper is de warming-up en coolingdown belangrijk. Voor een wedstrijd inlopen en rekken en strekken. Na de wedstrijd lekker uitlopen.

5. Zorg vooral in deze tijd van het jaar dat je goed verlicht de weg op gaat. Loop zoveel mogelijk op het fietspad en anders links van de weg, zodat je het verkeer aan ziet komen.

6. Loop in het begin bij voorkeur op een zachte ondergrond, dit voorkomt blessures. Let in de bossen wel op boomstronken en wortels, je zult niet de eerste zijn die in aanraking komt met moeder aarde.

7. Natuurlijk kun je prima alleen lopen maar met twee is gezelliger. Zorg ook altijd dat je nog lekker met elkaar kunt praten en geniet van alles om je heen. Een telefoon bij de hand is wel makkelijk, mocht er onverhoopt iets gebeuren onderweg.

8. Wanneer je echt verder wilt gaan met hardlopen is het aan te bevelen om je aan te sluiten bij een hardloopvereniging. Zij hebben gediplomeerde trainers en kunnen je wijzen op de juiste houding bij het hardlopen en zorgen voor een goed trainingsschema.

9. Voeding is natuurlijk ook belangrijk voor een hardloper. Loop niet direct na een maaltijd. Neem voldoende drinken mee, bij voorkeur water of bij een langere afstand een energiedrank of gel.

10. Luister naar je lichaam. Dit laatste punt is eigenlijk het belangrijkste. Stop onderweg als het niet goed gaat en ga wandelen, loop niet door omdat je op de afgesproken tijd thuis wilt zijn. Ga nooit lopen bij griep, koorts of een ontsteking. Ga nooit te hard van start na een blessure, dus luister naar je lichaam. Wat geldt voor het hardlopen is natuurlijk ook van toepassing voor het wandelen.