Afbeelding
Foto:

Bloed prikken en urine inleveren bij Franciscushof verleden tijd?

Medisch & Gezondheid

Lieshout - Voorheen konden inwoners van Lieshout één keer per jaar hun bloed laten prikken en urine inleveren op het Franciscushof in Lieshout. Momenteel moeten zij daarvoor naar het Elkerliek in Helmond toe en dat wekt verbazing bij de Lieshoutenaren.

“Er kwamen hier altijd twee werknemers die bloed afnamen en waar je urine in kon leveren. Door corona moeten die medewerkers in Helmond blijven werken, maar nu moeten de mensen uit Lieshout, wat er zo’n 300 zijn, ook maar naar Helmond komen. Ik vind dat zo onlogisch. Wij kunnen toch ook een mondkapje op doen om in Lieshout ons bloed af te laten nemen en urine in te laten leveren?”, zo vertelt de Lieshoutenaar Cees de Vries.

De dorpsondersteuner van de LEVgroep is in Lieshout naar de dokterspost geweest en ook zij vinden het erg jammer dat het niet meer in het Franciscushof kan. “Hij is vervolgens naar het Elkerliek geweest om verhaal te halen en daar werd verteld dat het, ook na corona, niet meer terugkomt”, gaat De Vries verder. “We hadden een erg mooi systeem, dus dat zou gewoon weer terug moeten gaan. In het Elkerliek moet je nu een afspraak maken, maar stel dat er onderweg iets gebeurt of je komt te laat, dan heb je pech en moet je de afspraak weer verzetten. Er zijn ook mensen bij die geen auto hebben. Zij moeten dus via via weer wat gaan regelen om in Helmond te kunnen komen. Zoals het nu is, is niet meer van deze tijd.”

Het Elkerliek ziekenhuis begrijpt de teleurstelling bij de inwoners van Lieshout, maar volgens hen konden ze niet veel anders. “In een eerdere fase van de coronapandemie heeft het Elkerliek ziekenhuis een analyse gemaakt van de mate waarin alle locaties, waaronder ook alle bloedafnameposten, gedurende de coronapandemie opengesteld konden worden. Daaruit bleek dat in slechts zes van de bloedafnameposten de veiligheid voor onze patiënten en onze medewerkers gewaarborgd kon worden en volgens de RIVM-richtlijnen gewerkt kon worden”, zo legt woordvoerder Nicole Daemen - den Haan uit. “Deze zes bloedafnameposten zijn daarop corona-proof ingericht en om het ontstaan van (te) volle wachtkamers te voorkomen zijn we overgegaan op uitsluitend aanbieden van bloedafname op (online) afspraak. De andere boedafnameposten, waaronder het Franciscushof, zijn op dat moment gesloten.”

“Op dit moment hanteren we, ter bescherming van de groep kwetsbare patiënten, nog altijd extra maatregelen”, zo gaat Nicole verder. “We verwachten en hopen dat de situatie rondom corona op termijn verandert. Op dat moment onderzoeken we welke bloedafnameposten in de regio weer veilig voor patiënten en medewerkers geopend kunnen worden. Op termijn verwachten we dat we afspraken voor bloedafname op meer dan de huidige zes locaties kunnen aanbieden, maar we houden er rekening mee dat het aantal bloedafnameposten niet volledig terug kan gaan naar dat van voor corona-pandemie. Bij de afweging of een locatie weer kan openen, spelen de actuele RIVM-richtlijnen en corona-risico’s een rol, maar zijn ook de servicegraad, de bereikbaarheid van of afstand tot een bloedafnamepunt van groot belang.”