Afbeelding

Vijf nieuwe kinderorkesten in Aarle-Rixtel

Muziek

Vijf nieuwe kinderorkesten in Aarle-Rixtel


Beek en Donk - Harmonie De Goede Hoop start met een scholenproject op alle drie de Aarle-Rixtelse basisscholen: Muziek=COOL. Met dit project krijgen alle kinderen de kans om te ontdekken hoe leuk het is om samen muziek te maken. De Goede Hoop heeft voor Muziek=COOL een subsidie van €30.000,- ontvangen van het Oranje Fonds en is daarmee - landelijk gezien - één van de dertig projecten van het programma Kinderen Maken Muziek.

Dirk Verhoeven, trompettist van De Goede Hoop en mede-initiatiefnemer van dit project,
gaat na de herfstvakantie wekelijks de scholen bezoeken. In de groepen 5 verzorgt hij lessen Algemene Muzikale Vorming. In de groepen 6 en 7 (en volgend jaar ook in de groepen 8) laat Dirk de kinderen echt muziek maken. In elk van deze vijf klassen is een compleet orkest samengesteld. Alle 110 leerlingen krijgen een écht instrument ter beschikking, een lesboek en een muziekstandaard. Elke week is er tijdens schooltijd een orkestles onder leiding van dirigent ‘Meester Dirk’. De nadruk ligt daarbij op het samen musiceren met allerlei verschillende instrumenten. De kinderen mogen het instrument mee naar huis nemen, zodat ze thuis kunnen oefenen. Bovendien krijgen de kinderen buiten schooltijd elke week een gratis instrumentles waar de nadruk ligt op het leren beheersen van het instrument. Dit gebeurt in groepjes van gelijke instrumenten, bijvoorbeeld alleen trompetten of alleen klarinetten. Deze instrumentlessen worden gegeven door ervaren muzikanten van De Goede Hoop die daarvoor een speciale coachingscursus volgen.

Belangrijk onderdeel van het project is verder de optredens en concerten die gegeven zullen worden. Er zal dit schooljaar zeker 3 keer een uitgebreid concert plaatsvinden om te laten horen hoe het gaat. Niet alleen op de scholen, maar ook op andere plaatsen in het dorp.

Dirk Verhoeven: “Na de herfstvakantie wordt in de klassen de orkestindeling bekendgemaakt. Dus welk kind welk instrument gaat spelen. We hebben zoveel mogelijk rekening gehouden met de voorkeur van de kinderen en proberen per klas een zo evenwichtig mogelijk orkest samen te stellen.”

Op zaterdag 26 oktober zijn alle kinderen en hun ouders uitgenodigd om het instrument op te komen halen. “Omdat we ook graag de ouders erbij betrekken, hebben we besloten om dit buiten schooltijd te doen. De deelnemende kinderen kunnen dan ook meteen hun mede-orkestleden en de kinderen van de andere scholen ontmoeten.”